Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 10.12.2017. 16:30

Zaustavljen pad otkupne cijene svinjskih trupova

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi objavio je podatke o otkupnim cijenama svinjskih trupova E klase.

Foto: Bigstockphoto/kadmy
  • 742
  • 45
  • 0

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), kod prosječne otkupne cijene svinjskih trupova E klase u RH klaonicama s iznosom od 11,31 kn/kg u 48. tjednu 2017. uočeno je da je zaustavljen silazni cjenovni trend koji traje od kraja ljeta 2017.

"Uspoređujući prosječnu otkupnu cijenu svinjskih trupova E klase u RH za 48. tjedan 2017. sa istim razdobljem 2016. evidentiran je pad od 4,88 posto. Budući da je u ovo doba godine potražnja za svinjama pojačana, za očekivati bi bilo da će doći do porasta prosječne otkupne cijene svinjskih trupova E klase u RH klaonicama", navode iz TISUP-a.

Otkupne cijene svinjskih trupova E klase na europskom tržištu od 38. tjedna 2017., pak, lagano padaju, a do tada su tijekom nekoliko mjeseci bile na najvišim cjenovnim razinama u proteklih nekoliko godina. U 48. tjednu 2017. na europskom tržištu prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase iznosila je 145,40 eura/100 kg. Usporedivši je s prosječnom otkupnom cijenom iz 48. tjedna 2016. godine zabilježen je pad u iznosu od 5,20 posto, dok u odnosu na prošli tjedan kao i na mjesečnoj razini razlike gotovo da nije niti bilo.

Zbog ruskog embarga cijene su padale u cijeloj EU

"Prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase na europskom tržištu od 42. tjedna 2017. ispod je referentnog praga od 1509,39 eura/toni. U 48. tjednu 2017. najviše otkupne cijene svinjskih trupova E klase bilježimo u Grčkoj i na Cipru (193 eura/100 kg), a najniže u Belgiji (123,50 eura/100 kg) te Španjolskoj (127,51 eura/100 kg)", kažu.

Kako podsjećaju, s obzirom na Ruski embargo cijene svinjskog mesa padale su naglo po cijeloj EU od druge polovice 2014., kao i tijekom 2015. Tek je početkom 2016. došlo do stabilizacije cijena. Gotovo sve zemlje EU doživjele su povećanje troškova proizvodnje u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu (u sirovini, hrani za životinje i sl.) te je tako povećan pritisak na industriju svinja. Samo su u tri zemlje EU (Belgija, Danska, Španjolska) proizvodni troškovi bili ispod prosjeka EU, odnosno isplativosti uzgoja.

Prema podacima Europske komisije, nakon teških financijskih uvjeta s kojima se suočavaju proizvođači u EU izvozna tržišta kao što je do nedavno bila prvenstveno Kina, a danas su to osim Kine, Japan, SAD kao i neke druge države, ipak nije došlo do velikog smanjenja broja uzgojenih svinja u EU, zaključuju iz TISUP-a.

Foto: Bigstockphoto/kadmy


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Svinjski trupovi Otkupna cijena Hrvatska TISUP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]