Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 03.03.2016. 09:25

Zatvoriti mliječnu pipu ili otvoriti zajedničku?

Ima li kraja mljekarskim mukama?

  • 1.766
  • 209
  • 0

Najnovije sniženje cijene mlijeka od 18 lipa po litri za proizvođače s godišnjom proizvodnjom do 100 tisuća litara, a za one veće 23 lipe, koje je mljekarska industrija uvela od 1. veljače, navela je proizvođače da masovno zatvaraju farme i odustaju od mljekarstva.

Uz ovako nisku cijenu, manji proizvođači mlijeka ne mogu pokriti ni osnovne troškove proizvodnje mlijeka, a otkupljivač je u tom odnosu jedini zaštićen.

Sve su zemlje EU jednake, samo su neke jednakije od drugih

Ruski embargo doveo je do međusobne konkurencije zemalja EU, mliječne prerađevine dolaze iz Češke, Austrije, gdje se proizvođači subvencioniraju i tako svoje zalihe plasiraju na hrvatsko tržište, na štetu domaće proizvodnje.

Cijena uvoznog trajnog mlijeka sve je manja i na policama trgovačkih lanaca svakako predstavlja najjeftinije rješenje za kupce slabije platežne moći, a oni su sada izgleda u trenutnoj ekonomskoj situaciji, u većini. S druge strane, domaći proizvođač ucijenjen je kontrolama i strogim kriterijima.

Mijenjati pravilnik o plasmanu mlijeka

Proizvođači podsjećaju kako urušavanje mliječnog sektora za sobom vuče i niz drugih posljedica. Kupac mora znati kupuje li mlijeko ili mliječnu prerađevinu, upozoravaju iz Hrvatske poljoprivredne komore, HPK.

Mlijeka nikad više - a skoro je besplatno!

Situacija je dodatno otežana ukidanjem mliječnih kvota u EU pa je proizvodnja na farmama porasla za 2% u odnosu na 2014. Prekomjeran uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda od strane trgovačkih lanaca i damping cijena gotovih proizvoda, doveo do ogromnih zaliha u domaćoj mljekarskoj industriji.

Početak kraja hrvatske mljekarske industrije?

U Udruzi OPG-ova Život najnovije sniženje cijena mlijeka zvono je za uzbunu, i to, da stvar bude osjetljivija, uoči proljetne sjetve. Nelojalna konkurencija, uvoz mlijeka u prahu i preniska otkupna cijena - tek neki su od problema hrvatskih mljekara. Ima li kraja njihovim mukama i spasa za hrvatsko mlijeko pokušao je doznati Mladen Kovačević s Osječke televizije u razgovoru s Vladimirom Margetom iz Udruge Život.

Poanta je udruživanje i osnivanje vlastitih malih mljekara. U slučaju pove­zivanja, proizvođači bi morali koncentritrati s na jedan proizvod, u ovom slučaju na mlijeko i mliječne prerađevi­ne. Podršku udruženim ma­lim mljekarima dala je i Europska komisija, koja putem partnerskog odnosa nudi moguć­nost povlačenja sredstava iz europ­skih fondova.


Tagovi

Plasman mlijeka Proizvodnja mlijeka Cijene mlijeka Subvencije Pravilnik Tržište Udruga Život Vladimir Margeta Udruga Život


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com