Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupne cijene
  • 24.02.2016. 10:30

Početak kraja hrvatske mljekarske industrije?

Mljekarske tvrtke smanjuju otkupnu cijenu mlijeka jer im opada prodaja, budući da trgovački lanci uvoze strano, jeftinije.

  • 5.437
  • 784
  • 0

Hrvatski proizvođači mlijeka su očajni, jer otkupljivači ponovno smanjuju otkupnu cijenu litre, kojim je povodom Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život poslala pismo na mnogobrojne adrese, od predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, ministra Romića, do predsjednika saborskog Odbora za poljoprivredu Branka Hrga.

U pismu se najčešće spominje najveći hrvatski otkupljivač mlijeka Dukat koji je u vlasništvu najvećeg svjetskog mljekarskog diva, francuskog Lactalisa. Stoga smo od Dukata zatražili objašnjenje za smanjenje otkupnih cijena, no rečeno nam je da će se priopćenjem oglasiti svi otkupljivači mlijeka koje okuplja CroMilk, Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka. I priopćenje je ubrzo stiglo, a za sve je kriv, kažu, prekomjerni uvoz mlijeka koji trgovački lanci obavljaju po dampinškim cijenama.

Hrvatska je nezaštićeno tržište na koje se uvozi nekvalitetno mlijeko

Trgovački lanci uvozom mlijeka i sira ugrožavaju domaće farmere i mljekarsku industriju!

"Domaći mljekarski sektor već nekoliko godina suočava s ozbiljnim problemima. Situacija je dodatno otežana uvođenjem ruskog embarga i ukidanjem mliječnih kvota u EU.

U Europskoj uniji je zbog ukidanja kvota proizvodnja na farmama porasla za 2% u odnosu na 2014. godinu, što je ukupno oko tri milijarde litara novog mlijeka, koje je trebalo naći svoje tržište nakon ruskog embarga. To mlijeko na kraju završava na tržištu koje je najmanje zaštićeno, a u koje spada i hrvatsko", ističe Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i proizvođača mlijeka CroMilk.

Tako danas na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj imamo gotovo polovicu proizvoda iz uvoza, dok je prije pet godina ta brojka iznosila oko 20%.

U pet godina uvoz se povećao za 30%

Prekomjeran uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda od strane trgovačkih lanaca i damping cijena gotovih proizvoda, doveo do ogromnih zaliha u domaćoj mljekarskoj industriji.

"Prekomjerni uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po dampinšim cijenama, u našoj je zemlji doveo do deflacije proizvođačkih cijena, što podrazumijeva urušavanje profitabilnosti poslovanja cjelokupnog mljekarskog sektora i farmera i mljekarske industrije te izravno ugrožava gotovo 30 tisuća zaposlenih u mljekarskom sektoru.

Mljekarska industrija ulaže velike napore kako bi čitav sektor nastavio poslovati konkurentno, no činjenica je kako se u skladištima hrvatskih mljekara stvaraju ogromne zalihe, koje se zbog prekomjernog uvoza od strane trgovačkih lanaca, ne mogu prodati", pojašnjava Maras.

Podsjetimo kako je gotovo 97% ukupno prikupljenog svježeg mlijeka u Hrvatskoj, najviše EU klase te u samom procesu prerade prolazi stroge inspekcije i kontrole.

Hrvatsko mlijeko je vrlo kvalitetno, a ono uvozno se ne kontrolira

"No proizvodi koji u našu zemlju dolaze iz EU ne podliježu inspekcijskom nadzoru. Ovim putem pozivamo resorno ministarstvo, primarne proizvođače i trgovinu na zajedničku izradu kodeksa ponašanja i dobre trgovačke prakse kako bi svi dionici koji prodaju ili proizvode u prehrambenom sektoru u Hrvatskoj, mogli poslovati u fer uvjetima", zaključuje u priopćenju Rašeljka Maras, predsjednica Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk.

97% ukupno prikupljenog svježeg mlijeka u Hrvatskoj najviše je EU klase te prolazi u samom procesu prerade stroge inspekcije i kontrole, dok proizvodi koji u našu zemlju dolaze iz EU ne podliježu inspekcijskom nadzoru.

Kako će hrvatska Vlada zaštititi svoje proizvođače?

I tako smo izgleda u začaranom krugu. Poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave proizvodnjom mlijeka prijeti propast, jer (pre)niska cijena ne može pokriti troškove proizvodnje. Tvrtke koje mlijeko otkupljuju, ne mogu ga prodati, jer trgovački lanci nude jeftino, uvozno koje je usput i vrlo upitne kvalitete i zbog toga se ljuljaju radna mjesta 30 tisuća radnika u mljekarskoj industriji. Kupci, čija je kupovna moć također slaba, ne razmišljaju o kvaliteti već kupuju ono za koje treba izdvojiti najmanje novaca.

I tako su oči obiju strana, seljaka i mljekarske industrije, sada uprte u Ministarstvo poljoprivrede i novu Vladu, općenito. Mogu li oni i kako zaustaviti uvoz? Bit će to za sve njih jedan od prvih, velikih ispita.

Priopćenje Udruge CroMilk dostupno je ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Proizvođači mlijeka CroMilk Dukat Otkupljivači Niske cijene Uvoz Trgovački lanci Dampinške cijene Rašeljka Maras


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.