Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 03.03.2018. 16:30

Zašto treba sitniti stočnu hranu?

Zrnastu stočnu hranu treba sitniti da bi je životinje što lakše probavile i tako iskoristile hranjive tvari iz unutrašnjosti zrna. Stručnjaci naglašavaju da se to posebno preporučuje u tovu svinja.

  • 746
  • 44
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Bilal Tajić, zrnastu stočnu hranu treba sitniti da bi je stoka što bolje iskoristila. Prema njegovim riječima, to je preporučljivo, jer sokovi koji probavljuju hranu, ne mogu probiti tvrdu ljušturu na čitavom zrnu, pa zbog toga unutrašnjost zrna često ostaje neiskorištena. Zato se nerijetko može vidjeti da pojedina grla izbacuju u balezi cijela odnosno neprobavljena zrna žitarica.

 

Sitnjenje zrnaste hrane obavezno u hranidbi svinja

 

Tajić napominje da je sitnjenje zrnevlja obavezno u hranidbi svinja, jer one halapljivo jedu i zubima neznatno ili gotovo nikako ne usitnjavaju hranu. Zato stočari ovim životinjama moraju davati usitnjeno zrno, to jest prekrupu. Kada je riječ o govedima i ovcama, sitnjenje zrnevlja može biti nešto grublje, jer te domaće životinje hranu preživaju.

 

Peradi zrnastu hranu ne treba sitniti

 

Ostaloj stoci, a naročito peradi zrnevlje ne treba sitniti, već im se, naprotiv, daje cijelo zrno. Izuzetak su kukuruz, ječam, raž i sjemenke leptirastog bilja. Ta zrna su tvrda, pa premda u želucu nabubre, potrebno ih je prethodno "ujarmiti" i tek onda davati stoci.

 

Foto: clay53012 / Flickr


Tagovi

Stočna hrana Žitarice Zrnasta hrana


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi smo na sajmu u Gudovcu, a vi? #Bjelovarskisajam #proljetnisajam #imasvega