Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba goveda
  • 01.01.2019. 18:00

Zašto su bjelančevine značajne za pravilnu hranidbu goveda?

Kao sastojak hrane, bjelančevine nisu samo osnovna tvar za izgradnju životinjskog tkiva, već služe i kao izvor energije.

Foto: Pixabay/Ehrecke
  • 424
  • 43
  • 0

Prema riječima diplomiranog inženjera poljoprivrede Dragana Radosavljevića, organizam životinja se neprekidno troši - u njemu se odvijaju stalni procesi oksidacije. Da bi se ti procesi održali na razini fizioloških potreba, organizmu je redovno potrebna hrana. Radosavljević napominje da poremećaj u tom sastavu i odnosu dovodi i do poremećaja u funkcijama.

Nepotpuna hranidba može uzrokovati patološko stanje

Intenziviranjem stočarske proizvodnje i željom za što većom produktivnošću domaćih životinja, sve izraženije su razne nepravilnosti u hranidbi stoke. Uglavnom imamo slučaj da životinje hranom ne dobivaju u dovoljnim količinama samo neke sastojke, čiji nedostatak dovodi do oboljenja ili smanjenja produktivnosti. Takva nepotpuna hranidba se ne primjećuje odmah, nego kroz određeno vrijeme dolazi do pojave i patoloških stanja. U praksi se nerijetko sreću pojave nedovoljne hranidbe u odnosu na sadržaj u hrani bjelančevina.

Količine bjelančevina ne smiju biti ni prevelike ni premale

Kao sastojak hrane bjelančevine za izgradnju životinjskog tkiva, već one služe i kao izvor energije. Zato životinjski organizam mora primiti s hranom 20%, pa i više, sirovih bjelančevina odgovarajućeg aminokiselinskog sastava. Količine bjelančevina u hrani ne smiju biti ni prevelike ni premale. Preobilna hranidba bjelančevinama nije ni racionalna ni rentabilna.

Hormonska i enzimska djelatnost organizma ovise od bjelančevinaste hranidbe

Ipak, mnogo veći značaj ima nedovoljna hranidba bjelančevinama. Nedostatak bjelančevina dovodi do stvaranja kržljavog podmladka, smanjuje imunogene sposobnosti organizma, kao i mogućnost regeneracije oštećenih tkiva. Osim toga, i hormonska i enzimska djelatnost u organizmu ovise od bjelančevinaste hranidbe. Prema tome, sprječavanje svih spomenutih nepravilnosti sastoji se u davanju životinjama, u okviru obroka, dovoljnih količina bjelančevina.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Govedarstvo Goveda Hranidba Bjelančevine


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P