Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Omotavanje bala
  • 11.08.2018. 12:00

Zašto su bale omotane folijom najbolje rješenje?

Plijesan u ovakvim balama se ne pojavljuje. Zbog velike sabijenosti hrane u presi nema zaostalog kisika. Na tržištu postoje razni tipovi folije od takozvanog 'djevičanskog' materijala; različite debljine, visine i dužine. Folije su jake i elastične i što je najvažnije, mogu se reciklirati i kasnije koristiti za omotavanje paleta i slično.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 6.013
  • 233
  • 0

Zbog nedostatka svježe hrane zimi, stočari ljeti pripremaju travnu masu za hladnije dane. Poljoprivrednici su dugo godina balirkama pripremali male četvrtaste bale sijena, koje bi potom na prikolicama odlagali u skladišta. Takav sistem se polako napušta i prelazi na, već utemeljenu na zapadnim farmama - tehnologiju valjkastih bala omotanih folijom.

"Na okrugle bale smo prešli jer više nismo imali radne snage. Do 15.000 malih bala smo pakirali u sezoni, ali više nismo imali koga da nam pomaže oko kupljenja. S okruglim balama počeli smo prije sedam godina, a posljednje dvije godine koristimo foliju. Bio sam zadovoljan okruglim balama i dok nismo prešli na foliju jer se djetelina ne kruni, mala presa sve isječe, sada sve zavijamo u foliju i svaki listić stoji, tako i sa sijenom i djetelinom", kaže Rajko Lucić, mladi ratar i stočar.

Bale omotane u foliju najbolje za manja gospodarstva

Postoji više rolo balirki i uvijača valjkastih bala u mrežu ili foliju, dostupne na tržištu, a njihova primjena na njivama je sve učestalija. Preporučuje se da poljoprivrednici dva sata nakon baliranja omotaju bale folijom, jer nakon toga postoji mogućnost da se bala deformira i u njoj počne proces fermentacije koji može naštetiti silaži. Kada se omota folijom, bala fermentira u svom soku, bez prisustva zraka, tako može dugo stajati, a kada se otvori zelena masa miriše na svježu. Tehnologija pripreme bala omotanih u foliju najbolja je za manja gospodarstva, koja godišnje mogu proizvesti do 500 bala.

Bale
Rajko Lucić: "Folije su otporne na sunce i na glodavce, a baš takve sam tražio".

"Do sada smo izbalirali oko 180 bala sijena, a slame bude oko 70-80 bala. Njima hranimo 16 krava i junica i 25 ovaca. Plijesni nema, kažu da treba biti 70 posto sirove mase, 30 posto suhe, jer ne valja kad je više od toga sirovo", objašnjava Lucić.

Bale bez plijesni, a folije se mogu koristiti i kasnije

Plijesan u ovakvim balama se ne pojavljuje. Zbog velike sabijenosti hrane u presi, nema zaostalog kisika. Na tržištu postoje razni tipovi folije od takozvanog 'djevičanskog' materijala; različite debljine, visine i dužine. Folije su jake i elastične i što je najvažnije, mogu se reciklirati i kasnije koristiti za omotavanje paleta i slično.

Bale trave, sijena, djeteline i slame omotavaju se s najmanje šest slojeva folije, dok kukuruzna silaža, repin rezanac ili mljeveno zrno kukuruza s osam slojeva.

"Stroj za omotavanje treba napraviti 16 krugova, osam s jedne strane, osam s druge, da bi bala bila omotana 100 posto. Omotavamo sijeno i djetelinu, a slama se može omotati i ostaviti napolju, ali pošto je suha, ne mora se omotavati s puno slojeva. Koristio sam prije neke druge tanje folije, koje nisu otporne na visoku temperaturu i pucale su, dok ove što sada imam, otporne su na sunce i na glodavce, a baš takve sam tražio", objašnjava Rajko.

Bale s folijom mogu se čuvati čak i na otvorenom

S obzirom na to da sve rade strojevi, nema potrebe za radnom snagom, a skladištiti i transportirati je vrlo lako. Ovako spremljena zimska hrana može se odložiti bilo gdje, a Lucići bale bez folije čuvaju u pokrivenom skladištu, a on sa folijom, bez straha od vremenskih neprilika ili glodavaca, na otvorenom.


Tagovi

Bale sijena Hrana za stoku Folije za baliranje Rajko Lucić Valjkaste bale sijena


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]