Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Remont stada
  • 03.01.2022. 15:00

Zašto je potrebna i kako se izvodi obnova stada koza

Riječ je o postupku kojim se neekonomična grla koja smo isključili iz proizvodnje zamjenjuju priplodnim podmlatkom. Provodi se svake godine prije sezone pripuštanja.

Foto: Depositphoto/magnaura
  • 363
  • 35
  • 0

Bavljenje kozarstvom zahtijeva stalno učenje i veliku posvećenost svome stadu. Niz je aktivnosti koje moramo odraditi želimo li imati kvalitetne jedinke i razvijati proizvodnju, a obnova ili remont stada spada u najznačajnije.

Nedavno je Federalni agromediteranski zavod iz Mostara objavio prezentaciju o obnovi (remontu) stada koza čije su autorice dipl. ing. agr. Silvija Zelenika i dipl. ing. agr. Mija Golemac.

Riječ je postupku kojim se neekonomična grla koja smo isključili iz proizvodnje zamjenjuju priplodnim podmlatkom. Provodi se svake godine prije sezone pripuštanja, a obuhvaća planiranje, odabir i uzgoj odabranog podmlatka.

Do zamjene životinja u stadu dolazi zbog većeg broja razloga: njihove starosti, smanjene proizvodnje, slabljenja imuniteta, neplodnosti, lošeg temperamenta, konstitucijskih grešaka, slabog majčinskog instikta kod ženskih grla. Realizira se prije pripreme za pripust kako bi u sezonu parenja ušle zdrave, u dobroj kondiciji i s izraženim proizvodnim osobinama.

U prezentaciji je navedena formula za izračunavanje postotka remontnih životinja, kao i njegovi ciljevi. 

Formula za izračun

Kod odabira rasplodnog podmlatka iz vlastitog uzgoja poželjno je odabrati jariće od visoko proizvodnih roditelja, žensku jarad ranije ojarenu u sezoni jarenja, kao i onu iz brojnijih legla s najvećim intezitetom porasta.

Navedene su i prednosti uzgoja vlastitog podmlatka i na što trebamo obratiti pažnju kada je u pitanju kupovina novih grla kojima ćemo obnoviti stado.

Izmjena rasplodnog jarca je neophodna, jer on daje potomstvo i da ne bi došlo do parenja u srodstvu nužno je nabaviti novog i kvalitetnijeg, a to je samo jedan od razloga za njegovu zamjenu. U ovom se radu mogu pronaći i podaci kako prepoznati kvalitetno rasplodno muško grlo.

Prezentaciju možete preuzeti u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Uzgoj koza Remont stada Obnova stada Zamjena stada Rasplodno grlo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.