Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječna goveda
  • 15.01.2017. 15:00

Zaštita goveda na farmama u zimskim uvjetima

Na farmama je potrebno preventivno zaštititi goveda od direktnog hladnog vjetra, kiše, propuha, snijega, odnosno osigurati optimalne mikroklimatske uvjete.

Foto: Pixabay/Greyerbaby
  • 3.057
  • 307
  • 0

Biljna proizvodnja na otvorenom već odavno je u dubokom zimskom snu, ali za stočarstvo nema predaha.

Krave, ovce, koze, perad i druge domaće životinje ne spavaju zimski san, na farmama proizvodnja teče kontinuirano. Kada je riječ o farmama mliječnih goveda obujam rada je nešto manji u zimskom periodu, ali traži dodatne radne aktivnosti.

Na farmama je potrebno preventivno zaštititi goveda od direktnog hladnog vjetra, kiše, snijega i sl., odnosno osigurati optimalne mikroklimatske uvjete, što na farmama sa modernom intenzivnom proizvodnjom reguliraju računala. Međutim na malim seoskim gospodarstvima, ekstenzivne proizvodnje, štale su neadekvatne stoga je u zimskom periodu potrebno obavljati dodatne radne aktivnosti, ne zanemarujući činjenicu da je i govedima u neadekvatnim uvjetima pri nižim temperaturama od 0° C hladno.

Goveda manje osjetljiva na niže temperature

Mnogo više brige farmeri imaju u ljetnom periodu, nego zimi. Dokazano je da je optimalni raspon temperature za goveda od 0° C do 15° C, iako temperature i do -10° C ne utječu značajno na proizvodnju kod mliječnih krava. Uzimajući u obzir naše klimatsko područje reklo bi se da se idealno uklapamo u odgovarajući temperaturni raspon, pa govedima nikada nije hladno, te hladnoća ne utječe na proizvodnju.

Optimalni raspon temperature za goveda je od 0° C do 15° C.

Međutim ne izgleda to tako, kako zvuči. Glavni krivac zbog čega bi se se goveda mogla nekomforno osjećati zimi je vlaga. Problem se javlja kada u štalama uz strujanje hladnog vjetra ili propuha u kombinaciji sa visokom vlagom. Stoga je u zimskom periodu potrebno preventivno osigurati suh prostor, ležište, krmni stol sa što manjim postotkom vlage, bez koje goveda izuzetno dobro podnose niske temperature.

Ventilacijom do komfora goveda

U zimskom periodu temperatura u štalama je nešto viša u odnosu na onu vanjsku, i u tom pogledu nepotrebno je vršiti aktivnosti povećanja temperature. Mnogo učinkovitije i pravilnije je osigurati dobru ventilaciju. Goveda emitiraju toplinu u štali te uz povećanu koncentraciju vodene pare stvaraju se uvjeti za nepoželjnu vlagu. Dobrom ventilacijom osigurava se dovoljna količina svježeg zraka koji pogoduje visokoproduktivnim govedima.

Kod štala sa ekstenzivnom proizvodnjom rješenja za određene probleme mogu biti improvizirana. Zbog neadekvatnih objekata zimi najveći problem stvara strujanje hladnog vjetra i propuha koji se može spriječiti postavljanjem tzv. "zidom od bala" na otvore ili koristiti kao pregrada za sprečavanje propuha.

Spriječiti smrzavanje vode i hrane

Posebnu pažnju u zimskom periodu treba posvetiti sustavu za pojilice ili drugim alternativnim načinima napajanja vodom. Ne smije se dopustiti niti u jednom trenutku smrzavanje pojilica ili kompletnog sustava opskrbe vodom. Poželjno bi bilo preventivno prije zimskog perioda obložiti ili izolirati površinske vodove. Potrebe goveda za vodom zimi su manje te je potrebno osigurati samo onu potrebnu količinu vode kako se višak odnosno ostatak ne bi zaledio pri niskim temperaturama. Osim vode smrzavanje zimi prijeti i hrani.

Temperature i do -10° C ne utječu značajno na proizvodnju kod mliječnih krava, no glavni krivac zbog čega bi se se goveda mogla nekomforno osjećati zimi je vlaga.

Točnije pri niskim temperaturama rubni vanjski dijelovi koji su neadekvatno zaštićeni smrznu, pa hrana postaje nepogodna za konzumaciju. Loše izgažena i usitnjena silaža kukuruza je podložnija smrzavanju pa se pri dužim vremenskim intervalima sa temperaturama ispod 0° C preporučuje uzimati silažu sa južnog kraja iz dubljih mjesta od oko 20 cm ispod površinskog sloja koji obično mrzne.

Izbjeći ozebline vimena

Za dobru higijensku praksu na farmama neophodna je voda, voda za pranje i čišćenje. Prilikom pravilne muže neophodno je oprati vime, u tom slučaju tokom zimskog perioda poželjno je izbjegavati dezinfekciona sredstva na bazi vode ili da se direkno vodom čisti vime. Razlog je vrlo jednostavan, postoji veća opasnost od ozeblina i oštećenja vrhova vimena ukoliko se neadekvatno ne posuši pamučnom krpom. Ako su temperature duži vremenski period ekstremno niske potrebno je izbjegavati korištenje vode za pranje vimena, već koristiti samo suhu čistu krpu.

Foto: Pixabay/Greyerbaby


Tagovi

Hladnoća Zaštita goveda Zimski uvjeti


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Poljoprivrednici pozivaju resornu ministricu da podnese ostavku zbog načina suzbijanja afričke svinjske kuge. Prema vašem mišljenju, treba li Marija Vučković odstupiti?

1365


Glasova: 1148

Da, treba podnijeti ostavku. 84,1%

Glasova: 131

Ne, nije učinila ništa pogrešno. 9,6%

Glasova: 86

Ne zanima me. 6,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djevojčice u narodnim nošnjama . #RuralFoto #Selo