Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 28.11.2008.

Zasad nema pojeftinjenja mesa

Smanjen je broj tovljenika kod malih proizvođača, a stočna je hrana, u dvije godine poskupjela 40 posto

  • 838
  • 41
  • 0

Kriza koja je na proljeće ove godine pogodila domaće uzgajivače svinja, unatoč pomoći koju su dobili, negativno se odrazila na tradicionalno kolinje u ovo doba godine, kazao nam je Krešimir Kuterovac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka. Smanjen je, naime, broj tovljenika kod malih proizvođača na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, dok je broj svinja, posebice kod velikih proizvođača, ostao isti ili se i povećao.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na početku ove godine u Hrvatskoj je bilo 179.000 krmača i više od 2,5 milijuna tovljenika, dok je pod uzgojno-selekcijskim obuhvatom bilo 25.000 svinja.

Kuterovac drži da je rješenje u većoj domaćoj proizvodnji svinjskog mesa - kao što je to bilo s proizvodnjom mlijeka - gdje manji broj proizvođača predaje više kvalitetnijeg mlijeka na tržište.
U Europskoj uniji se, kaže Kuterovac, sada tovi veći broj svinja, te će se za četiri mjeseca na tržištu pojaviti jeftiniji odojci. To znači da bi onaj tko ima uvjete za to trebao na proljeće kupiti odojka i držati ga do sezone kolinja. Poremećaj u proizvodnji svinja mogao bi se negativno odraziti i na poznate mesne delicije kao što su pršuti. Dosad je, uz 700.000 pršuta iz domaće proizvodnje, na domaćem tržištu nedostajalo još toliko, te ih se masovno uvozilo iz Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke i Slovenije.

Najavljeno sniženje mesa, zbog dvadesetak posto jeftinije stočne hrane, zasad se nije dogodilo, jer je stočna hrana, u prvom redu zbog kukuruza, samo u posljednje dvije godine poskupjela gotovo 40 posto. Primjerice, domaći čvarci na tržnicama se prodaju po 30 do 40 kuna po kilogramu i teško ih se pronađe, a čvarci iz uvoza u trgovačkim lancima po osjetno nižoj cijeni. Razlog nestašice domaćih čvaraka je i u tome što su svinje iz domaćeg uzgoja sve manje masne.

Lani upola jeftinije

Tradicionalna svinjokolja, u prvom redu zbog skupoće, ove je godina smanjena za trećinu, jer samo za tovljenika od oko 150 kilograma treba izdvojiti oko 3000 kuna. Cijene se na stočnim sajmovima u Slavoniji, uz malu ponudu, kreću od 13 do 15 kuna po kilogramu. Prošle godine cijene su na domaćem tržištu bile gotovo upola niže za starije svinje, pa do devet kuna manje za odojke.

Do lipnja za meso 84 milijuna dolara

Samo u prvih šest mjeseci u Hrvatsku je uvezeno mesa za 84 milijuna dolara, što je u količini 27.000 tona. Živih životinja, ponajprije odojaka, uvezeno je 20.000 tona za 72 milijuna dolara, dok je uvezeno 6000 tona mesnih prerađevina za 27 milijuna dolara. Potrošači dobro znaju da uvezeno i domaće meso nije isto, ali zbog osjetno niže cijene svaka roba ima svoga kupca.
Marinko Petković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SINJSKA ALKA: Zavirili smo u sobu u kojoj majka brižno oblači sina alkara u vitešku odoru.