Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 18.10.2020. 15:00

Zabrinuti za izvezenu stoku: Kolju je na užasan način, ugrožena dobrobit životinja

U 30 godina rada ništa se ne može usporediti s užasima u klaonicama diljem Afrike i Bliskog istoka. Često im se sijeku tetive kako bi ih se onesposobilo. Također, klanje najčešće izvršavaju neobučeni, loše opremljeni radnici

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 1.119
  • 93
  • 0

Domaće životinje iz Velike Britanije otpremaju se na Bliski istok i tamo kolju na užasan i potpuno nehuman način, tvrde dobrotvorne organizacije za njihovu zaštitu. 

I dok Odjel za okoliš, poljoprivredu i ruralni razvoj (Defra) tvrdi kako im je dobrobit stoke na prvom mjestu te da su takvi postupci nemogući jer Britanija ne izvozi stoku za tov i klanje u treće zemlje, snimka koju su snimili u Animal Internationalu i Njemačkoj zakladi za zaštitu životinja, pokazuje sasvim drugu stranu priče.

Naime, na njoj se jasno vidi kako u libanonskoj klaonici leži uginuli bik s britanskom ušnom markicom. Drugi video pokazuje utovar goveda koja su iz Britanije stigla na brod u luci Cartagena u Španjolskoj prije nego što su zaplovila prema Libiji. 

Umiru od žeđi i gladi za vrijeme transporta

"U 30 godina rada ništa se ne može usporediti s užasima u klaonicama diljem Afrike i Bliskog istoka. Često im se sijeku tetive kako bi ih se onesposobilo. Također, klanje najčešće izvršavaju neobučeni, loše opremljeni radnici“, kaže za BBC Peter Stevenson iz tvrtke Compassion in World Farming.

Veliki problem predstavlja i samo putovanje koje traje danima, a za to vrijeme životinje borave u skučenim i prljavim boksevima. Izvješće iz 2016. otkrilo je kako telad često umire od žeđi, gladi i bolesti povezanih s vrućicom.

Velika Britanija trenutno izvozi dio stoke u treće zemlje svijeta, ali samo za uzgoj. Pravila Europske unije koje ona mora poštivati do siječnja iduće godine određuju broj sati koje životinja može provesti u transportu bez odmora.

Životinje zbog stresnog transporta podložnije zarazama i bolestima?

Također, prije samog prijevoza trebaju proći veterinarski pregled, a raznim izvješćima utvrđeni su veliki propusti i kod toga.

"Želudac mi se okrene kada se sjetim kakvom su tretmanu podvrgnute te životinje. Ove kao i sve ostale snimke poziv su na uzbunu. Napustili smo Europsku uniju i trebamo pokazati koliko nam je bitna njihova dobrobit i istaknuti se po tom pitanju", poručila je bivša ministrica okoliša Theresa Villiers.

Dobrobit životinja pod velikim upitnikom

A da je dobrobit životinja ugrožena, dokaz je i snimka iz Katalonije. Radnici su dobrovoljno snimili tele, također iz Velike Britanije koje je zbog bolesti premješteno iz krda na farmi te ostavljeno da samo ugine u blatu. 

Maria Boada, veterinarka AWF-a, koja je i snimila video, rekla je kako je tele patilo od respiratorne bolesti, što je uobičajeno nakon dugih stresnih putovanja, a da bi s malo vitaminskih dodataka živnulo.

Nacionalni savez poljoprivrednika također je reagirao na situaciju. "Standardi koje vidimo u klaonicama su zastrašujući i pali su daleko ispod onoga što se traži od britanskih farmera", istaknuli su. 

Iz Defre poručuju kako će od sada raditi sve što je potrebno kako do ovoga više ne bi došlo. "Prekinut ćemo tradiciju dugoga putovanja životinja kao i njihovo zlostavljanje", poručio je glasnogovornik. 

Traže od Vučković zabranu prijevoza živih životinja koji traje duže od 8 sati

Ovo su samo neki od primjera za koje postoje zapisi, a koliko ih ima u svijetu, ne može se vjerojatno ni dokazati. Kao dio međunarodne organizacije Eurogroup for Animals, organizacija Prijatelji životinja zalaže se da Europska komisija u državama članicama potpuno zabrani praksu prijevoza žive stoke. 


Tagovi

Domaće životinje Trasport Klanje Velika Britanija Bliski istok


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs