Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara EU
  • 18.02.2014. 17:00

Za što se Jakovina zalagao u Bruxellesu?

"Povećanje ponude na tržištu i smanjenje cijena mlijeka nepovoljno će utjecati na nedovoljno konkurentnu hrvatsku proizvodnju opterećenu zaduženjima", rekao je Jakovina na Vijeću ministara EU

Foto: Davor Jurinec/Pixsell
  • 745
  • 113
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je jučer, 17. veljače 2014., sudjelovao na sjednici Vijeća ministara poljoprivrede Europske Unije. Vijeće ministara raspravljalo je o rezultatima Konferencije o mliječnom sektoru u EU - razvoju nakon 2015. godine, prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o informiranju i mjerama promocije poljoprivrednih proizvoda na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama te prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća kojim se mijenja Uredba br. 1308/2013 i Uredba br. 1306/2013, a tiče se potpore opskrbi obrazovnih ustanova voćem i povrćem, bananama i mlijekom.

"Kada je riječ o mliječnom sektoru Hrvatske, imamo razloga za zabrinutost jer podaci pokazuju kako je kod nas došlo do značajnog pada isporuke mlijeka (za 19% u 2013. u odnosu na 2012.). Ovaj pad prati pad broja isporučitelja mlijeka i smanjenje stočnog fonda, što će imati dugoročne strukturne posljedice za ovaj sektor. Iako poduzimamo mjere da se pad zaustavi, smatramo kako je Hrvatska u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale države članice, dok za zajedničko tržište ne očekujemo destabilizaciju koja će zahvatiti samo pojedine države članice koje su manje konkurentne", izjavio je ministar Jakovina. Dodao je kako Hrvatska može očekivati dodatni pritisak nakon ukidanja kvota jer će ukidanje proizvodnih ograničenja rezultirati povećanjem proizvodnje u državama članicama koje imaju razvijenu proizvodnju, što će dovesti do pada cijene mlijeka. "Povećanje ponude na tržištu i smanjenje cijena nepovoljno će utjecati na nedovoljno konkurentnu hrvatsku proizvodnju opterećenu zaduženjima", rekao je Jakovina.

"Uredbom o informiranju i mjerama promocije poljoprivrednih proizvoda na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama nastoji se osnažiti konkurentnost europskih proizvoda kroz financiranje mjera promocije, te se njime revidira postojeći zakonodavni okvir u cilju poboljšanja djelotvornosti te podizanja svijesti potrošača o prednostima europskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Hrvatska je kao i druge države članice pozdravila prijedlog, pri čemu podržavamo postupno povećanje potpore na 200 milijuna eura do 2020. godine, povećanje broja predloženih programa kao i veću stopu sufinanciranja od strane EU", rekao je Jakovina. Dodao je kako Hrvatska dijeli stav većine članica koje ne podržavaju ukidanje nacionalnog sufinanciranja kao ni pojednostavljenje procedure odobravanja programa na način da države članice budu isključene iz predselekcijskog odabira predloženih programa.

Predloženim izmjenama Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća kojim se mijenjaju dvije Uredbe vezane za potpore opskrbi obrazovnih ustanova voćem i povrćem, bananama i mlijekom jedinstvenim će se propisom obuhvatiti dva modela potpore - za školsko voće te mlijeko, te pojednostaviti procedure i smanjiti administrativno opterećenje za nacionalna tijela država članica, obrazovne ustanove i dobavljače. Na ovaj će se način omogućiti državama da, ovisno o svojim potrebama, prebace do 15% sredstava iz modela školskog mlijeka u model školskog voća, i obrnuto, kao i da prošire obuhvat proizvoda na prerađeno voće i povrće, med, jogurt, maslinovo ulje.

"Republika Hrvatska podržava prijedlog, ali smo tijekom rasprava ukazali kako za nas nije prihvatljivo da se alokacija sredstava za školsko mlijeko vrši tako da se kao kriterij koriste podaci o dosadašnjem, povijesnom korištenju sredstava iz fondova za ovu namjenu. Razlog za to je činjenica da Hrvatska kao nova članica do sada nije primjenjivala shemu školskog mlijeka po principima EU, pa bi bila zakinuta ovakvim kriterijem", izjavio je Jakovina. Kako je novi pristup kreiran s ciljem da se maksimalno iskoriste raspoloživa sredstva, držimo da nije opravdano koristiti povijesne podatke kao osnovu za alokaciju budućih sredstava, dodao je Jakovina na Vijeću ministara. "Zalagat ćemo se i za to da se prijenos do 15% omogući ne samo između sektora voća i mlijeka, već i između sektora voća i povrća, što bi dodatno doprinijelo boljem iskorištenju raspoloživih sredstava", dodao je ministar.

Foto: Davor Jurinec/Pixsell


Tagovi

Vijeće ministara EU Tihomir Jakovina Bruxelles Mliječni sektor Školsko mlijeko Voće Povrće Europski parlament


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]