Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Standardi kvalitete
  • 27.08.2015. 20:10

Za sada bez uvoza mlijeka iz BiH!

Hrvatska se usprotivila uvozu bh. mlijeka, a bosanskohercegovački proizvođači se nadaju kako će ih Europska komisija ipak zaštititi.

Foto: pixabay.com
  • 305
  • 61
  • 0

Hrvatska je reagirala na stavljanje četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine na listu mljekara kojima je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju (EU), čime je izvoz mlijeka iz te zemlje u EU stopiran do daljnjega, neslužbeno se doznaje iz Ministarstva poljoprivrede.

Europska komisija o tome će raspravljati 16. rujna i do tada te četiri mljekare ne mogu izvoziti u EU. Riječ je o Mljekari Livno, Meggle iz Bihaća, Milkos iz Sarajeva i Mljekoproduktu iz Kozarske Dubice, koje je Europska komisija uvrstila na listu onih kojima je od 26. kolovoza trebao biti dopušten izvoz u EU.

Hrvatska se usprotivila uvozu bh. mlijeka

Jeftino mlijeko iz BiH finalni udarac?

Kako bi se zaštitio interes domaćeg mliječnog sektora i proizvođača, Hrvatska je, kako se doznaje, poslala diplomatski oštro stajalište prema Europskoj komisiji i tražila da se lista, proširena sa četiri spomenute mljekare, prolongira i da se još jednom raspravi na Komisiji, odnosno da se uvaži stajalište Republike Hrvatske.

Hrvatska inzistira da svi objekti budu u potpunosti usklađeni s EU standardima, što zahtijeva određeno vrijeme i da se tek onda stave na listu onih kojima je dozvoljen izvoz u zemlje EU-a. Za četiri mljekare iz BiH nije u potpunosti utvrđeno da su usklađeni, kažu izvori iz Ministarstvu poljoprivrede.

40 milijuna litara mlijeka iz BiH

Inače, Hrvatska je godinama uvozila velike količine mlijeka i prerađevina iz BiH, što je prekinuto ulaskom Hrvatske u EU, jer mljekare iz BiH nisu zadovoljavale europske standarde. Prema nekim neslužbenim procjenama, stopiranjem uvoza iz BiH do daljnjega je zaustavljen potencijalni ulazak 40 milijuna litara mlijeka iz BiH na hrvatsko tržište, što bi ugrozilo hrvatski sektor mljekarstva.

Prigovori Hrvatske na odluku Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) da četiri mljekare iz BiH od 26. kolovoza ponovo mogu izvoziti termički obrađeno mlijeko na tržište Unije, već su izazvali reakcije u susjednoj državi pa su neki bosanskohercegovački političari i predstavnici poljoprivrednih udruga u četvrtak pozvali na uvođenje protumjera i bojkot hrvatskih proizvoda.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Europski standardi FVO Mljekare Izvoz mlijeka Ministarstvo poljoprivrede Meggle Milkos Livno Mlijeko prodkut Europska komisija BH mlijeko Mliječni sektor Domaći standardi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]