Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 26.02.2023. 07:30

Za odbiće janjadi važna je kvalitetna hrana

Već od osmog tjedna janjad dobiva više energije od bilja nego od mlijeka.

Foto: Depositphoto/pedro2009
  • 1.237
  • 111
  • 1

Odbiće janjadi je zahtjevan posao, jer se teško odvajaju od majki. Prednosti su što se ukupna potreba stada za hranom smanjuje, a životinje se mogu hraniti prema njihovim individualnim potrebama. Kada se mladunčad odvoje, potrebe ovaca su manje, jer prestaju jesti za dvoje.

Starost janjadi se kreće od 12 do 14 tjedana, a može i nešto ranije kada su u dobroj formi i ako osiguramo visokokvalitetnu hranu. Njihov burag je potpuno razvijen osam tjedana nakon janjenja. Tada počinju dobivati više energije iz bilja nego iz mlijeka. Ovo je period kada ovce i mladunčad počinju biti konkurencija za hranu.

Postepeno privikavanje na novu hranu

Prerano odbiće i nekvalitetna hranidba stvorit će probleme u kasnijem životnom razdoblju. Takve životinje neće dostići potrebnu težinu, jer se ne mogu oporaviti bez obzira kako ih hranili. Ne dostižu pun reproduktivni potencijal. Kada su obje kategorije životinja u dobroj kondiciji, a trave ima dovoljno, razdvajanje može biti nešto ranije i sam proces se lako realizira.

Važnu ulogu igra i sastav travnjaka (Foto: Ranka Vojnović)

Termin određujemo na osnovi brzine rasta janjadi, fiziološkog stanja životinja i dostupnosti hrane. Kada je prirast janjeta manja od 200 g dnevno potrebno je što prije obaviti odbiće i ponuditi kvalitetnu hranu. Pašnjak mora biti bogat zelenom, svježom travom, jer ona daje više energije i hraniva.

Potrebno im je osigurati dovoljno koncentrata i kvalitetnog sijena, trave. Kada otopli, ujutro se hrane koncentratom, a zatim idu na ispašu. Ulogu igra i sastav travnjaka, faza razvoja biljaka i udaljenost pašnjaka.

Kada i kako pomoći ovci kod janjenja?

Mladunčad koja su probala novu hranu dok borave s majkama lakše se privikavaju, a prilagođavanje traje tri tjedna. Zbog toga se sijeno, trava i koncentrati postepeno uvode dok su zajedno. Tada se obavljaju cijepljenja i tretmani protiv parazita. To smanjuje stres koji djeluje na imuni odgovor, što ih čini podložnijim bolestima. Izmet odlučenih treba uzeti za uzorak i provjeriti prisutnost parazita.

Izoliranje poslije odbića

Kako bi se proces odvijao što lakše drže se izolirano poslije odbića. Dovoljan je tjedan da se smire i ne traže svoje majke. Za to vrijeme mora im se osigurati dovoljno kvalitetne hrane, čista voda i dobri uvjeti smještaja kako bi stres bio što manji.

Ovce se drže na lošijim pašnjacima, gdje je manje kvalitetan biljni sastav, oko dva tjedna. To će smanjiti produkciju mlijeka i spriječiti pojavu mastitisa. Samo se iscrpljene ovce vode na bogatu ispašu da se oporave.


Tagovi

Janjad Hranidba janjadi Odbiće janjadi Uzgoj janjadi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uskoro počinje izbor najbolje ruralne fotografije #RuralFoto 🐤🍇🌼