Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvanredne potpore
  • 14.06.2022. 15:30

Za mliječno govedarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo 80 milijuna kuna potpore

U javnom je savjetovanju prijedlog Programa izvanredne potpore za prilagodbu proizvođačima u sektorima mliječnog govedarstva, svinjogojstva i peradarstva

Foto: Depositphotos/DN1988
  • 4.076
  • 324
  • 0

Nacrt prijedloga Programa izvanredne potpore za prilagodbu proizvođačima u sektorima mliječnog govedarstva, svinjogojstva i peradarstva pušten je u javno savjetovanje.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, riječ je o pomoći posebno osjetljivima u sektoru stočarstva uslijed višestrukog povećanja proizvodnih troškova u poljoprivredi te onima koji opskrbljuju stanovništvo s proizvodima stočarstva koji se najviše konzumiraju.

Sredstva za provedbu predmetnog Programa osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu u iznosu od 80 milijuna kuna.

Iznos potpore ovisi o vrsti stočarske proizvodnje

Kako stoji u nacrtu, predviđeno je 44 milijuna kuna za govedarstvo (Mjera 1), 20 milijuna kuna vrijedna potpora uzgajivačima krmača (Podmjera 2.1.), 8 milijuna kuna proizvođačima tovnih svinja (Podmjera 2.2.), 5 milijuna kuna za proizvođače mesa peradi (Podmjera 3.1.) i 3 milijuna kuna za proizvođače konzumnih jaja (Podmjera 3.2.)

Iznos potpore utvrđuje se razmjerno broju prihvatljivih grla za potporu unutar mjere/podmjere, kako slijedi za: Mjeru 1. najviše do 1.000,00 kuna po grlu. Podmjeru 2.1. najviše do 750,00 kuna po grlu. Podmjeru 2.2. najviše do 150,00 kuna po grlu. Podmjeru 3.1. najviše do 0,50 kuna po kljunu i Podmjeru 3.2. najviše do 3,00 kune po kljunu.

Prihvatljivi korisnici izvanredne potpore moraju imati kružno gospodarstvo (korisnici potpore iz tipa operacije 4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije s kojima su sklopljeni ugovori) ili primjenjivati ekološke i klimatske prihvatljive metode proizvodnje (korisnici kojima je odobrena potpora za 2021. godinu za Zeleno plaćanje, M10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, M11 Ekološki uzgoj, M13 Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima i M14 Dobrobit životinja).

Isplate do kraja rujna

Sredstva između mjera/podmjera mogu se preraspodijeliti, a izvanredna potpora iz Programa isplatit će se nakon provedene administrativne kontrole, a najkasnije do 30. rujna 2022. godine, kažu iz resornog ministarstva.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu u tekstu.

Jedan od komentara u javnom savjetovanju glasi: "Žao mi je što još jednom Ministarstvo poljoprivrede nije prepoznalo značaj muške rasplodne životinje, pa tako i u ovom nacrtu prijedloga Programa izvanredne potpore za sektore mliječnog govedarstva, svinjogojstva i peradarstva, nama potpora za rasplodne bikove i rasplodne nerastove".


Povezane stočne vrste

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Javno savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Izvanredne potpore Svinjogojstvo Peradarstvo Mliječno govedarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]