Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krvavi vučji pir
  • 17.12.2017. 11:30

Vukovi poklali ovce, odšteta upitna?

Vlasnik ovaca poklanih u vučjem piru u Murvici teško će do odštete...

Foto: Ana Grgas
  • 11.499
  • 936
  • 0

Pola sata nakon nakon dojave o pokolju u stadu Valentina Žilića (33) u Murvici Donjoj na očevid je stigla mr. sc. Ana Grgas, ovlaštena vještakinja Ministarstva zaštite okoliša i enegetike za procijenu šteta od napada vukova i drugih zaštićenih predatora. "Ovako nešto nikad nisam doživjela", kaže Ana. Ne samo zbog zaklanih i naklanih visoko bređih ovaca. Oko tora u kojem se odvijajo krvavi vučji pir okupio se veliki broj ljudi. Ovce koje su ostale u toru blatnjave i prestravljene, a mladi vlasnik stada Valentino Žilić - zbunjen i šokiran.

Brutalan vučji pir

U Murvici, svega nekoliko kilometara od Zadra, dosad nikad nije zabilježen nijedan napad predatora pa je ovako brutalan pohod vukova izazvao još veće čuđenje i zgražanje mještana. U medijima se pojavio podatak o 40 zaklanih i naklanih ovaca, što Ana Grgas ne potvrđuje:

"Očevidom sam utvrdila da je 6 grla zaklanih (pet ovaca i ovan) i sedam naklanih", kaže Ana. Možda ima još izvan tora, jer je dio od ukupno 120 ovaca srušio ogradu i tijekom napada vukova pobjegao. U svakom slučaju očevid će se nastaviti danas i, bude li potrebno, sljedećih dana sve dok se ne utvrdi konačna bilanca štete.

Koliko je naklanih ovaca, tek će se doznati

Analizom ugriza na zaklanim i naklanim ovcama vještakinja prepostavlja da su u napadu sudjelovala najmanje tri vuka. Napad se dogodio u jutarnjim satima tijekom velikog nevremena. "Možda su vukovi ganjali divlje svinje pa kada nikog od ljudi nije bilo u blizini preskočili su drvenu ogradu i upali su u tor, pretpostavlja", vještakinja Grgas.

Vlasnik Žilić čija je kuća udaljena 30-ak metara od tora došao je oko 10,30 i zatekao užas. "Katastrofa. Ovo je teška katastrofa. Maskr. Strah me za djecu našu djecu", ponavljao je Valentino, koji ni u najcrnjem snu ovako nešto nije mogao zamisliti. On se sa ovčarstvom bavi već 10-ak godina. Sa suprugom Marijanom ima dvoje djece, 6-godišnjeg sina Ivana i prije mjesec i pol dana rođenu kćerkicu Natali.

Novi pravilnik o naknadi štete

Najtužnije u cijeloj priči je da mlada obitelj Žilić, kako sada stvari stoje, najvjerojatnije neće dobiti novčanu naknadu za štetu koju su u njihovom toru počinili vukovi.

Naime, prije 20-ak dana, točnije 31. studenoga na snagu je stupio novi Pravilnik o naknadi štete od životinja strogo zaštićenih vrsta kojim se bitno pooštravaju mjere zaštite od napada zaštićenih divljih zvijeri. A, što to znači?! Prema riječima vještakinje Grgas, a temeljem odredbi Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o postupku sprječavanja i nadoknade štete od životinja strogo zaštićenih divljih svojti oštećenik je dužan na primjeren način i na svoj trošak učiniti sve radnje i zahvate, kako bi se spriječio nastanak štete.

Čopor vukova masakrirao stado ovaca kod Zadra

U područjima gdje se mogu očekivati ili se učestalo pojavljuju vukovi, stoka mora imati pastira, pastirskog psa, u tijeku noći mora biti zatvorena u staji ili u odgovarajuće zaštićenom toru odnosno, električnoj ogradi i /ili ogradi od debele žice koja se ne uvija. Minimalna visina žice treba biti 1,8 metara. U slučaju u Murvici niti jedan od ovih uvjeta nije u potpunosti ispunjen. Ograda tora je "sklepana" od dasaka, a ni na ulazu u nadstrešnicu ili ovčarnik nije bilo žičane ograde. "Da je bila ograda, vukovi ne bi mogli u ovčarnik", kaže vještakinja Grgas.

Oštećeni Žilić nema ni Pravilnikom propisane pse i to dresirane tornnjake i hrvatske ovčare. Ima dva mješanca koji su tijekom napada vukova bili na vežnju. Propisano je, kaže vještakinja Grgas, da svakih 50 ovaca treba "pokrivati" po jedan pas. S obzirom da ima 120 ovaca Žilić bi trebao imati najmanje dva i to dresirana - tornjaka i hrvatskog ovčara.

Inače, na području rasprostranjenosti vuka u devet hrvatskih županija djeluje 16 ovlaštenih vještaka Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji procjenjuju štetu od vuka Da bi oštećenik dobio odštetu od nadležnog Ministarstva dužan je bez odgađanja štetu prijaviti vještaku u roku 24 sata od nastanka štete, koju oštećenik i vještak zajednički utvrđuju. "U ovom slučaju vlasnik stada je ispravno postupio",“ kaže Ana Grgas, a ona je iz Benkovca gdje živi, na mjesto štetnog događaja stigla niti za pola sata.

Očevid se nastavlja

Premda teret dokaza leži na oštećeniku Grgas tvrdi da se samo kvalitetnim očevidom i na temelju odgovarajućih dokaza može utvrditi koja je zaštićena životinja nanijela štetu i da li je oštećenik doista poduzeo sve propisane radnje i zahvate - preventivne mjere kako ne bi došlo do štetnog događaja.

Primjenom novog Pravilnika primjenjivat će se i novi način isplate naknade za utvrđene štete, temeljem cjenika koji je sastavni dio Pravilnika. Iznos naknade za svaku zaklanu ovcu je 600, a za bređu ovcu 800 kuna. Za naklane odnosno ozlijeđene ovce naknada iznosi 250 kuna. A naklade mogu ostvariti samo oni vlasnici ovaca kao i drugih domaćih životinja koji se strogo pridržavaju odredbi spomenutog Pravilnika. Jedino u tom slučaju će dobiti odštetu od Ministarstva zaštite okoliša.

Ograda oko ovčarnika preko koje su preskočili vukovi i počinili pokolj

Prvi preduvjet je da su domaće životinje markirane i upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja o čemu evidenciju vodi Hrvatska poljoprivredna agencija. Drugo, da uz ovce na ispaši trebaju biti pastiri i ovčarski psi. Treće da su ovce noću zatvorene u ovčarniku oko kojega je čvrsta žičana ograda 1,80 metara visine. Četvrto, štetu treba prijaviti u roku od 24 sata i peto - odgovarajući broj pastira i pasa. Tako primjerice za stado od 500 ovaca propisana su dva pastira i više od 5 pastirskih pasa čuvara. Eventualne odštete za usmrćene bređe ovce dokazuju se razudbom, otvara su utroba i izvlači neokoćeno janje pa su tako u Murvici fotoreporteri i snimili onako šokantne ili kako su pojedini mediji naveli uznemirujuće fotografije.

U svakom slučaju očevid u Murvici se nastavlja, usmrćene ovce su otovarene u traktorsku prikolicu da se preostale ne bi plašile. Čeka se Agroproteinka da ovčje lešine odveze na odlagalište u obližnje Biljane. A kako će na sve ovo, posebice na pooštrene kriterije dobivanja naknada za štete koju izazovu vukovi i druge strogo zaštićene divlje životinje reagirati stočari možemo samo pretpostaviti. Jer, napada vukova je sve više, a do odšteta se dolazi sve teže i nikako.

Foto: Ana Grgas


Tagovi

Murvica Vukovi Pokolj ovaca Valentino Žilić Ministarstvo zaštite okoliša Mr.sc. Ana Grgas


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."