Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marija Vučković
  • 08.03.2021. 16:00
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Vučković: Vjerujem da su najgori problemi u mljekarstvu iza nas

Imamo iz mjeseca u mjesec blago povećanje proizvodnje sirovog mlijeka u Hrvatskoj i pokušat ćemo napraviti sve da to postane trend, rekla je ministrica tijekom posjete Koprivničko-križevačkoj županiji.

Foto: Martina Popić
  • 408
  • 162
  • 0

"U posljednjih osam mjeseci, nakon dugog niza godina, imamo iz mjeseca u mjesec blago povećanje proizvodnje sirovog mlijeka u Hrvatskoj i pokušat ćemo napraviti sve da to postane trend", poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sastanku s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom ističući da vjeruje da su u mljekarstvu, nakon niza godina u kojima se smanjivao broj isporučitelja, najgori problemi iza nas.

"Ove godine se tu suočavamo s određenim poremećajima koji su vezani uz prilagodbu pravnoj stečevini EU i mi ćemo pokušati pomoći najugroženijima, a to su mali isporučitelji u najudaljenijim područjima", rekla je ministrica. 

Glavna tema osim mljekarstva, bila je i izgradnja distribucijskih centara poljoprivrednih proizvoda. Kako je najavljeno nakon tog sastanka, do 2026. godine u zemlji se planira izgraditi 13 takvih centara sa svom potrebnom infrastrukturom, što je kao strateški element ušlo i u program Vlade RH, a uskoro će biti raspisan i javni poziv za iskaz interesa kako bi se vidjelo na kojim lokacijama će se graditi.

Suradnja Podravke s malim proizvođačima 

Razgovaralo se i o suradnji Podravke s poljoprivrednim proizvođačima, a župan Koren je istaknuo kako je ovaj prehrambeni gigant sposoban apsorbirati svu poljoprivrednu proizvodnju za svoje potrebe, ne samo iz navedene županije, nego, usudi se reći, i iz cijele Hrvatske.

Tijekom posjete obišla je i OPG Imbrišić u Kozarevcu i prostore njihove nove sirane.

"Ovaj OPG i njegov uspjeh pravi je primjer poljoprivrednika koji je vlastitim investicijama i uz podršku struke, naših savjetnika iz Uprave za stručnu podršku, unaprijedio svoju proizvodnju i nastavlja rasti. Posebno mi je drago da će svoju proizvodnju nastaviti unaprjeđivati i putem sredstava Programa ruralnog razvoja, integracijom fotonaponskog postrojenja na postojeći objekt, za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe“, naglasila je. 

Također, posjetila je i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, gdje je razgledala i agrokemijski laboratorij za kontrolu plodnosti tla te sa stručnjacima razgovarala i o nacrtu Zakona o sjemenu koji je, kako je i sama rekla, javnosti izazvao prilično bure. 

Uručila tri ugovora vrijedna gotovo milijun kuna

Uručila je i tri nova ugovora u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 900.000 kuna, a odnose se na nabavu solarne elektrane kroz operaciju 4.1.3., te dva projekta u sklopu operacije 6.2.1., a koji uključuju pokretanje usluge malčiranja te ulaganje u pokretanje nove nepoljoprivredne djelatnosti. 

Kako je navela, u Koprivničko-križevačkoj županiji do danas je iz Programa ruralnog razvoja najviše investirano u fizičku imovinu i u razvoj temeljnih usluga - kroz 217 projekata ugovoreno je 223 milijuna kuna za fizičku imovinu te 133 milijuna kroz 51 projekt za temeljne usluge i obnovu sela, što između ostalog uključuje i financiranje šest ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, 15 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta i šest dječjih vrtića.

"Pred nama je novo razdoblje i pet milijardi eura na raspolaganju, koje ćemo zajedno znati iskoristiti“, zaključila je.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Marija Vučković Koprivničko-križevačka županija Darko Koren OPG-a Imbrišić Ugovori


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]