Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojenje peradi
  • 02.06.2022. 07:30

Voda je neophodna za piliće i kokoši - tko i kada ju najviše pije?

Potrebno je 24 sata dnevno osigurati čistu i kvalitetnu vodu, a ovisno o starosti peradi, ona mora biti određene temperature

Foto: Ranka Vojnović
  • 850
  • 32
  • 0

Voda je neophodna za perad, posebno za piliće, mlade životinje i kokoši nesilice. U ljetnom periodu, kada vladaju visoke temperature i vrućina, njen značaj se još više iskazuje i dostupnost dovoljne količine postaje od presudne važnosti.

Od njezine kvalitete ovisi imunitet i zdravstveno stanje životinja, brzina rasta i razvoja, količina konzumiranja hrane i njena iskorištenost i na kraju dostizanje proizvodnog potencijala. Mora biti dostupna 24 h.

Pojilice i sustav za pojenje trebaju zaštititi vodu da ostane čista, ne miješa se s hranom, spriječi ulazak životinja, treba ih lako moći prati, čistiti i spriječiti izlijevanje.

Tko pije najviše i kada?

Na količinu tekućine utječu temperatura, vrsta hrane i pasmina. Što je temperatura viša, to je veća potrošnja. Jedna kokoš težine oko 2 kg tijekom dana popije 200 ml, a s porastom temperature potrošnja raste i do pola litre. Mesnate pasmine troše još veću količinu, jer imaju brži metabolizam. Ako je u hrani visok udio trave i zelenih biljaka, manja je potrošnja. Veliki sadržaj soli i proteina povećava potrebu za tekućinom, kao i suha granulirana hrana.

Mora biti dostupna 24 sata (Foto: Depositphotos/davit85)

Količina hrane koju životinja konzumira zahtijeva i određenu količinu tekućine. Za kokoši nesilice omjer hrane i vode je 2,4:1, a kod mladih životinja i brojlera je 1,5:1. Međutim, na količinu pojedene hrane i popijene tekućine veliki utjecaj ima temperatura.

Mladi pilići su najosjetljiviji. Kada se temperatura poveća, oni za dva puta jedu manje hrane, ali se potrošnja vode poveća za tri puta.

Nedostatak u količini od 30 posto negativno djeluje na proizvodne osobine, posebno kada su u pitanju kokoši nesilice.

Važnost temperature vode

Obično se zaboravi kolika je važnost temperature vode za piće i koliko ona ovisi o starosti životinja. Jednodnevne piliće je najbolje pojiti vodom sobne temperature. Mladim jedinkama pasmine za jaja i brojlerima daje se voda temperature 33ºC u prvih 72 h što će im omogućiti da se zagriju. Zatim se ona postepeno snižava do 21. dana i tada bi trebala biti 18ºC. Poslije tog dana, odnosno starosti, temperatura ne smije prelaziti 13ºC.

Nije preporučljivo da životinje nastave piti zagrijanu vodu, jer to može dovesti do poremećaja u radu želuca i crijeva. Potrebno im je osigurati svježu, kvalitetnu i nezagrijanu vodu kako bi osigurali dobru proizvodnju.

Uzgajivači često u vodu dodaju nekoliko kapi jabučnog octa kako bi je očuvali što duže, spriječili razvoj algi, štetnih mikroorganizama i pomogli apsorpciji kalcija.


Tagovi

Voda Pilići Uzgoj peradi Količina tekućine Kokoši nesilice Pojenje peradi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.