Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napuštene koze
  • 24.06.2016. 10:30

Vlasnik u zatvoru - 200 koza ugiba od gladi!

U selu Lakušija nedaleko Pleternice 200 napuštenih koza luta selom i radi priličnu štetu, a sve zbog toga jer o njima nitko ne brine jer im je vlasnik u zatvoru.

Foto: Hrvoje Kusik
  • 28.424
  • 3.768
  • 0

U selu Lakušija nedaleko Pleternice 200 napuštenih koza luta selom i radi priličnu štetu, a sve zbog toga jer o njima nitko ne brine jer im je vlasnik u zatvoru, i to na dvije godine, kažu mještani.

Antun Čačić vlasnik je koza za koje se nije brinuo na pravi način, a mještani se žale od kako je otišao u zatvor da se stanje pogoršalo, piše Požeški dnevnik.

Naime, o kozama se kratko brinuo njegov brat Andrija i neki mještani, a hranu je kozama u nekoliko navrata otpremio i Grad Pleternica no, sve je to nedovoljno pa su koze na rubu gladi i počinju ugibati. O napuštenim životinjama prema zakonu, treba se brinuti jedinica lokalne samouprave no, zakon također štiti i privatno vlasništvo tako da se Grad Pleternica, na čijem se području nalazi selo Lakušija, našao u PAT poziciji.

Koze uništavaju mještanima urode

Gradonačelnica Antonija Jozić o tome je javno progovorila na konferenciji za novinare: "Jasno je nama da je zakonom propisano da se lokalna zajednica treba brinuti za napuštene životinje, i mi to pokušavamo, no ovaj puta smo nemoćni jer nam Općinski sud u Požegi, na dva naša traženja nije dozvolio da uđemo u posjed i zbrinemo napušteno stado koza. Mi bi životinje izuzeli u privremeni posjed, smjestili negdje u karantenu, s veterinarskom službom pregledali životinje i po njihovoj odluci nekome darovali, prodali ili ako nisu u stanju preživljavanja odveli na klaonicu, ali to sve ne možemo", istaknula je gradonačelnica.

Mještani Lakušije žale se da su im koze uništile kukuruz, pšenicu i grašak na poljima te da ne znaju više kome da se obrate za pomoć. Kako im nitko zasad ne može riješiti problem, odlučili su sami podignuti novu ogradu oko vlasnikova imanja i tako spriječiti da životinje ulaze na njihove njive.

"Meni su sada pojele sav kukuruz i pšenicu na njivi. Zatvorili smo ih u dvorište ali one provale i opet odu na naše njive. Ogradu smo popravili da ne provaljuju ali će zato uginuti od gladi", rekao je Danijel Čurčić iz Lakušije. Zabrinuti mještani moraju se sami brinuti za svoje urode i imanja a pitaju se, tko će odgovarati ukoliko dođe do zaraze?

Foto: Hrvoje Kusik (Požeški dnevnik)


Tagovi

Koze Lutaju Gladne Ugibaju Pleternica Lakušija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]