Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 29.07.2022. 07:30

Visoka vlažnost sijena, veći rizik od samozapaljenja

Na ovu pojavu osim sadržaja vlage utječe veličina stogova i bala te njihov oblik, ali i nedostatak ventilacije

Foto: Depositphotos/grigvovan
  • 452
  • 37
  • 0

Spremanje sijena je neophodno za sve uzgajivače stoke, ali i za vrtlare koji ga koriste za malčiranje. To nije nimalo jednostavan i lagan posao. A ni jeftin, s obzirom na troškove goriva ako ga radite strojno. 

Osim toga, potreban je oprez, želimo li ga sačuvati tijekom zime. Zbog visokih temperatura, može doći do požara zbog samozapaljenja ili pojave iskri te drugih uzroka.

Važnost sadržaja vlage

Iskusni proizvođači znaju kolika je važnost sadržaja vlage u travnoj masi. Nije dobro kada se presuši ili kada je sadržaj previsok. Kada se sijeno presuši ono postaje grubo, lomljivo, stoka ga nerado jede, a sadržaj hranjivih tvari je smanjen zbog intenzivnog opadanja i lomljena listova.

Morate znati koliki je sadržaj vlage (Foto: R.Vojnović)

S druge strane, prevelika količina vlage može dovesti do pojave truljenja, a procesi koji se događaju unutar stogova i bala mogu razviti vrlovisoku temperaturu.

Vlaga omogućava gljivicama i bakterijama da se neometano razvijaju i brzo povećavaju brojnost. Zbog njihove aktivnosti i trošenja hranjivih tvari razvija se visoka temperatura i u toku od šest tjedana može doći do samozapaljenja.

Sijeno treba biti dobro osušeno, a tijekom skladištenja se redovno provjerava njegovo stanje. Po izgledu i mirisu možemo zaključiti kakvo je ono. Ne smije imati znakove prisustva plijesni ili karakterističan miris. Isto tako sladunjav, karamelni miris ukazuje da se masa zagrijava.

Zaštitite sijeno od kiše (Foto: M.C.Celić)

Više vlage, brže zagrijavanje

Od količine vlage ovisi brzina zagrijavanja. Tako će se travna masa koja sadrži 15 posto vlage zagrijati za najviše tjedan dana, ali neće dostići vrijednosti koje bi rezultirale požarom. Sadržaj preko 20 posto je problematičan, jer može izazvati samozapaljenje.

Veliki stogovi sijena su izloženiji, kao i velike bale.

Veliki stogovi su ugroženiji (Foto: Depositphotos/illyuziya@mail.ru)

Kod manjih je bolje provjetravanje, pod uvjetom da nisu zbijene jedna pored druge što onemogućava ventilaciju. Također, manja je zbijenost unutar same bale. Postotak vlage unutar njih može biti veći.

Kod velikih se kreće od 12 do 16 posto, ako ih želimo uskladištiti na duže vrijeme. Neophodno je tijekom skladištenja provjeravati vlažnost i temperaturu njihove unutrašnjosti.


Tagovi

Samozapaljenje sijena Sijeno Požar Vlaga u sijenu Sadržaj vlage Stočna hrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]