Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 09.08.2008.

Višefazna hranidba svinja kašastom hranom

  • 5.182
  • 244
  • 0

U rotacionom razdjeljivaču hrana se miješa s vodom i u tekućem obliku dolazi u korito. Za svako pojedino hranidbeno mjesto priprema se odgovarajuća porcija prema točnoj recepturi. Ova tehnologija s europskim patentom prikladna je osim toga za CCM i vlažne žitarice.
Porcija određena prema preciznoj recepturi sada se u zračnoj struji upuhuje u SPOTMIX-rotacioni razdjeljivač.

Hrana se transportira suha, a razdjeljuje u obliku tekuće hrane

U SPOTMIX-rotacionom razdjeljivaču hrana se miješa s vodom i u tekućem obliku dolazi u korito. Po obavljenoj hranidbi rotacioni razdjeljivač i vodovi čiste se zrakom i vodenim kapljicama. Ovo sve što pišemo može se pročitati i na internet stranicama tvrtke Schauer koja je i patentirala ovu tehnologiju.
Optimizacija sustava pomoću Spotmix rotacionog razdjeljivača. Riječ je o pojednostavljenju montaže, većoj učinkovitosti i maksimalnoj higijeni hranidbe. Hranilice služe i za suhu, i za tekuću hranu.
Postoji mogućnost automatskog punjenja hranilica suhom hranom ili hranom kašaste do tekuće konzistencije podesiva za svaku pojedinu hranilicu. Tu je mogućnost hranidbe bez ostataka na udaljenosti do 200 metara a osjetljivost vage je +/-10 g. Minimalna količina hrane po hranilici je jedan kg, a kapacitet je ovoga Spotmix više od 600 kg suhe hrane po satu. U Schaueru ističu da Spotmix zarađuje novac Više turnusa uslijed većeg dnevnog prirasta (+ 10 g = + ? 1,5/ tovljenik [ kod DB ? 25,--/tovljenik]). Ušteda troškova za hranu pomoću optimalne mješavine hrane i bolje iskoristivosti
(+0,1 kg = + ? 1,5/tovljenik).

Spotmix II Mješač porcija

Provjereni mješač porcija koji radi s točnošću od 1 : 10.000 priprema mješavinu hrane potrebnu za svaku pojedinu hranilicu. Zahvaljujući osjetljivosti vage koja iznosi 10 g moguće je točno izvagati i najmanje količine. Brzo razdjeljivanje hrane odvija se sinkrono pomoću zračnog generatora. Tek u staji moguće je za svaku hranilicu dodati vodu. Omjer hrane i vode može se kretati do 1 : 1. Spremnik za razdiobu na vagi, čime je omogućeno i zajedničko miješanje za jednu grupu životinja. Vremenska ušteda po hranilici je do 30%.

Pored CCM-predspremnika za automatsko izuzimanje, dostupna su u praksi potvrđena rješenja s izdvajačem stranih tijela.

Optimalna strategija hranidbe: individualna, po mjeri potreba i samih životinja

Kod brzorastućih pasmina u zadnjem stadiju tova sprječava prekomjerno uzimanje hrane ("luksuz konzum") osobito kod životinja muškog spola.
Pretpostavke za racionalnu hranidbu su homogene grupe životinja, jedno hranidbeno mjesto po životinji i istovremeno davanje hrane. Precizno racioniranje je također veoma važno kod hranidbe vrijednih rasplodnih svinja.
Ad libitum hranidba.Ovdje se tovljenici/odojci hrane brojnim manjim porcijama do sita, što osobito u predtovu rezultira optimalnim prirastom. Senzorima smještenim unutar korita kontrolira se da li je korito prazno. Po potrebi i kompjutorskoj strategiji ponovno se puni. Kod uporabe kratkih korita štedi se prostor, te postiže i do 10 % veća popunjenost boksa. Ova korita mogu se također ugraditi u postojeće staje, bez potrebe za preuređenjima.
Samo Spotmix omogućuje stvarnu višefaznu hranidbu. Sukladno hranidbenom mjestu miješa se i raspodjeljuje ispravna količina i sastav hranidbenih komponenti. Pritom se mogu dodati čak i najmanje količine komponenti kao što su vitamini, medikamenti itd. kako bi bili u potpunosti i točno u određenom trenutku pojedeni.
Automatska kašasta hranidba u uzgoju baby odojaka racionirana ili ad libitum. Primjena Spotmix postrojenja za hranidbu dokazano rezultira 10 - 15 % višim dnevnim prirastom.

Automatsko dohraninjivanje bez dodatnih automata za suhu hranidbu!

Manje je problema pri prelasku s majčinog mlijeka na kašastu hranu, a time i zdraviji i bržerastući odojci. Svježa hrana se u manjim količinama daje 10 do 12 puta na dan osobito kod hranidbe na sondu. U međuvremenu hrana u INOX koritu u potpunosti se pojede i korito održava čistim. Higijena hranidbe tako je zajamčena. Alternativo je moguće i punjenje hranidbenih automata (farma Düsse).

Višefazna kašasta hranidba za rasplodne svinje i tovljenike

Bilo u prasilištu, centru za oplodnju ili čekalištu - samo sa Spotmixom moguće je sa samo jednim postrojenjem za hranidbu beskompromisno ispunjavati sve zahtjeve modernog držanja životinja u svim područjima uzgoja. Jednim ciklonom može se puniti i spremnik za zalihe na Compident stanici. Sa samo jednim postrojenjem za hranidbu moguće je „bez ostatka“ hraniti baby odojke, rasplodne svinje i tovljenike.

Autor: Johann Mayer / Hermann Otto Kastner


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Svinjogojstvo Ishrana