Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AHS
  • 03.04.2020. 19:00

Više od 130 grla uginulo zbog afričke bolesti konja

Konji koji pate od ove bolesti imaju groznicu praćenu visokom temperaturom iznad 39°C, otežano dišu, oči su im krvave, desni blijede te gube na kilaži.

Foto: JumpStory
  • 1.292
  • 259
  • 0

Više od 100 grla uginulo je od afričke bolesti konja (AHS) na Tajlandu, pokazali su podaci iz jugoistočne Azije. "Ova bolest se ovdje nedavno pojavila. Dosad se nismo susreli s njom", rekla je za reuters izvršna direktorica Odjela za stočarstvo, Sorawit Thanitoa.

Kako piše thehorse, ovo je prvo izbijanje takve bolesti izvan afričkog kontinenta nakon 30 godina. Tajlandska konjička federacija (TEF) je 30. ožujka izvjestila da su 42 konja uginula od ovog virusa, a u samo par dana broj se više nego utrostručio.

Prema najnovijim podacima tamošnje vlade, uginuo je najmanje 131 konj, u četiri provincije. 

Konji pate od simptoma nalik groznici

"Zaraženi konji su u karanteni koju je naredila vlada kako bi se ograničilo širenje bolesti, a do sada nije zabilježen niti jedan slučaj pojave ovog virusa kod ljudi. Bitno je naglasiti i da nema povezanosti ovog virusa s COVID-19", kaže Thanitoa.

Mogu li životinje zaražene virusom Covid-19 bolest prenositi na ljude?

Prema podacima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) ova bolest je potekla iz središnjih tropskih regija Afrike odakle se proširila u južnu i sjevernu regiju tog kontinenta.

Naime, konji koji pate od ove bolesti imaju groznicu praćenu visokom temperaturom iznad 39°C, otežano dišu, oči su im krvave, desni blijede te gube na kilaži. Ipak, ovaj virus ne uzrokuje ugibanje kod svih slučajeva zaraze.

Spas u cjepivima?

"Iznenadna pojava AHS-a u zemlji udaljenoj 4.000 milja (oko 6.500 km, op.a.) i to preko Indijskog oceana, od izvorišta zaraze izazvala je veliku zabrinutost", rekla je Monique Eliot, izvršna direktorica OIE. 

Izvor zaraze na Tajlandu je i dalje nepoznat, a smatraju da je prva zaražena životinja vjerojatno uvezena. Mišljenja su i kako bi cjepiva mogla pomoći u rješavanju ovog problema, ali nisu još utvrdili koja bi točno mogla pomoći.

ASH se javio i u Europi krajem 1980-ih

U kasnim 80-ima ova se bolest pojavila u Španjolskoj i Portugalu, a smatra se kako je tamo dospjela sa stadom zaraženih zebri koje su uvežene u španjolski zološki vrt. Tada je ondje uginulo više od 3.000 konja.


Tagovi

Afrička bolest konja Virusna bolest AHS Tajland Groznica Konji Bolest konja Simptomi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!