Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko
  • 11.04.2016. 07:30

Veronika spasila 270 zagorskih mljekara

Okupna cijena litre mlijeka u mljekari Veronika je 2.60 kuna po litri, no počeli su razmišljati o smanjenju!

  • 1.153
  • 422
  • 0

Prema dostupnim podacima Hrvatske poljoprivredne agencije u 2015. godini, u cijeloj Hrvatskoj bilo je 470.009 goveda u 32.753 domaćinstva. Prema broju goveda prednjače Osječko-baranjska županija sa 87.867 goveda, Koprivničko-križevačka sa 73.733 goveda i Bjelovarsko-bilogorska županija sa 71.368 goveda.

U odnosu na 2011.godinu, to je manje jer je tada u Hrvatskoj bilo 502.872 goveda, a najveći pad bilježi upravo Osječko-baranjska županija gdje je 2011. godine bilo gotovo sedam tisuća goveda više.

Pad broja goveda

Veliki pad broja goveda bilježi se upravo u županijama u kojem je stočarstvo jedna od najvažnijih grana poljoprivrede pa je tako za nekoliko tisuća goveda manje i u Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj, Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji - gdje je također broj goveda smanjen za oko sedam tisuća.

Pripravlja se vrhnje od domaćeg mlijeka

Mljekarama manje mlijeka

Kad je o količini mlijeka riječ, 2015.godine u mljekare je isporučeno 513.406.175 kilograma odnosno litara mlijeka, dok je 2011. isporučeno 626.407.108 litara. Najviše je 2015. godine isporučeno iz Osječko-baranjske županije, 148.930.366 litara, a primjerice iz Krapinsko-zagorske županije 7.960.088 kilograma.

Zagorce spasila Veronika

No, usporedimo li to s 2015. godinom, iz Osječko-baranjske županije isporučeno je oko 400.000 kilograma mlijeka manje, a iz Krapinsko-zagorske nešto više od tri milijuna litara mlijeka. Stručnjaci kažu da je razlog tome što su tzv. mali proizvođači ili oni koji su imali u domaćinstvu jednu kravu "hranilicu" otpali, a ostali su veći proizvođači s većim brojem krava pasmina koje daju veće količine mlijeka.

Uz to, 90% proizvođača mlijeka u Krapinsko-zagorskoj županiji mlijeko predaju mljekari Veronika iz Desinića po prosječnoj cijeni od 2.60 kuna po litri. S obzirom na probleme s cijenom otkupa mlijeka u Hrvatskoj i stanju u mljekarstvu, ovo je pozitivan primjer.

Razmišljaju o smanjenju cijene otkupa

"Da, imamo 270 kooperanata, od kojih je 70% iz Krapinsko-zagorske županije, a ostali su iz Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije. Dok je kod nas prosječna cijena 2.60, neki veći otkupljivači plaćaju 10 do 20% manje po litri", kaže Matija Koren iz mljekare "Veronika" u Desiniću koja trenutno ima 160 zaposlenih.

Do udvostručenja broja zaposlenih došlo je upravo iz razloga što veliki otkupljivači ne obilaze zagorske bregove pa je prije tri godine Veronika proširila svoje kapacitete i tako je dnevna proizvodnja povećana s 18.000 na 25.000 litara mlijeka. Da se to nije dogodilo, mljekarstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji bi se vjerojatno potpuno ugasilo.

Proizvodnja sira

Iako im je sigurno isplativije s cisternom od 12 tisuća litara i to po ravnoj cesti po mlijeko otići kod velikih kooperanata, primjerice u Bjelovar ili Krašić i tamo od desetak njih kooperanata kupiti mlijeko, nego se cijeli dan vozikati po zagorskim bregima - oni su odabrali naizgled teži put i pomoći malim proizvođačima mlijeka.

Mljekari zadovoljni, ali strahuju

Mljekari su s otkupnom cijenom mlijeka Veroniki zadovoljni, no strahuju zbog situacije u Hrvatskoj. Da razloga za strah ima potvrdio nam je i Matija Koren iz Veronike, inače jedine mljekare u ovoj županiji.

"Razmišljamo o smanjenju otkupne cijene, no ono ne bi smjelo biti drastično, odnosno ne bi se smjelo smanjiti na nivo drugih hrvatskih velikih otkupljivača. Zapravo, sve ovisi o tržištu. Osim konkurencije i dampinških cijena koje ruše cijene domaćih proizvođača, problem je i kriza odnosno kupovna moć građana zbog čega je pala i prodaja", kaže Koren koji ima i rješenje za probleme u hrvatskom mljekarstvu.

Veronika zna rješenja

"Trebalo bi zaustaviti uvoz nekvalitetnih sirovina i proizvoda koje dampinškim cijenama smanjuju cijenu naših proizvođača koji su više cijene itekako zaslužili. Država bi mogla i smanjiti porez na mlijeko, što je slučaj primjerice u Sloveniji koja je zbog toga konkurentnija od nas, a velike mljekare ne bi trebale gledati samo profit već i na proizvođače", na strani proizvođača je Matija Koren. Inače, mljekara Veronika već je davno izgradila svoj brend i prepoznata je na tržištu, a između 80 i 90% proizvodnje plasira preko malih prodajnih mjesta, a samo mali postotak preko većih trgovačkih lanaca.


Fotoprilog


Tagovi

Goveda Mlijeko Cijena mlijeka


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)