Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana životinja
  • 29.05.2014. 08:10

Važnost kalcija u hranidbi životinja

Hranimo li životinje dulje vrijeme hranom u kojoj nema dovoljno kalcija, one će trošiti tvari iz rezerva vlastitog organizma, iz svojih kostiju, koje će zbog toga postati lomljive. Količine mlijeka u takvih životinja opadnu, a bređe životinje lako pobace.

Foto: sxc.hu
  • 7.674
  • 103
  • 0

Kalcij je važan biogeni element, a u tijelu životinja najveći dio kalcija ulazi u sastav kostiju i zubi. Glavna resorpcija kalcija odvija se u tankom crijevu uz pomoć vitamina D3 i ostalih nutrienata. Kalcij je količinski najzastupljeniji (1-2%) mineralni element u tijelu životinja te ga hrana treba sadržavati više od svih mineralnih elemenata zajedno. Najveća resorpcija kalcija je u mladih životinja zbog izgradnje kostura, dok starije životinje s izgrađenim skeletom slabije resorbiraju kalcij. Ipak, životinje u razdoblju bređosti, laktacije i nesivosti jaja resorpciju kalcija znatno povećavaju.

Prednosti kalcija u hranidbi životinja

Vivacal u ishrani pilića

Kalcij je važan biogeni element te zajedno s fosfatima i karbonatima utječe na mehaničku čvrstoću i stabilnost životinja. lonski oblik kalcija u krvnoj plazmi značajan je u koagulaciji krvi. Kalcij pobuđuje kontrakcije mišića, živčanih stanica i regulira propusnost stanične membrane.

Potrebe za kalcijem normiraju se za sve vrste i kategorije životinja (krave, konji, ovce, koze, kokoši...) kroz krmne smjese i obroke. Pravilna opskrba kalcijem ima veliki gospodarski učinak. Iskoristivost kalcija ovisi o mnogim čimbenicima, a najvažniji su:

  • vrsta, dob, spol i kategorija domaćih životinja
  • zdravstveno stanje životinja
  • interakcija s drugim krmivima (hranjivim tvarima) u smjesi.

U proizvodnji krmnih smjesa, hranidbi životinja, proizvodnji vitaminsko - mineralnih i drugih pripravaka za hranidbu životinja, kao izvor kalcija najpogodnije i najprihvatljivije mineralno krmivo je upravo kalcijev karbonat (CaCO3 ) - jer je 100% biološki probavljiv.

Kako primijetiti nedostatak kalcija kod životinja?

Nedostatak kalcija u hranidbi životinja nepovoljno utječe na rast, dnevne priraste, proizvodnju mlijeka, nesivost kokoši i čvrstoću ljuske jajeta. Manji nedostatak kalcija se teško zamjećuje, dok se veći nedostaci manifestiraju poput otežanog hoda, paraliza, osteoproze, iskrivljenosti ekstremiteta i sl. Kod goveda se ti nedostaci mogu uvidjeti kod učestale lizavost, tj. životinje ližu zidove ili glođu drvo. Hranimo li životinje dulje vrijeme hranom u kojoj nema dovoljno kalcija, one će trošiti tvari iz rezerva vlastitog organizma, iz svojih kostiju, koje će zbog toga postati lomljive. Količine mlijeka u takvih životinja opadnu, a bređe životinje lako pobace. Kao posljedica toga smanji se proizvodnja, dolazi do omekšanja kostiju i slabokrvnosti, a mlade životinje postaju neotporne i lako obole od drugih bolesti, naročito zaraznih.

Kalcij je relativno slabo zastupljen u žitaricama i to u vrlo nepovoljnom odnosu na fosfor, zato ga treba dodavati u stočnu hranu u obliku kalcij karbonata ili stočne krede.
Vivacal
Vivacal® u tri različite forme

Kao rješenje za nedostatak kalcija kod životinja, Holcim nudi Vivacal® prirodni izvor kalcija, u tri forme: mikrogranule, makrogranule i granule. Holcim Vivacal® proizvodi proizvedeni su od čistog vapnenca bogatog kalcitnim kristalima. Izuzetno sitne čestice daje bolju homogenizaciju i veću kvalitetu krmne smjese, veća resorpcija kalcija, dolazi do ušteda jer je uz manju količinu Holcim Vivacala® potrebna i manja količina fosfora. Optimalne količine magnezija pridonose stabilnoj probavi i boljoj kvaliteti mesa.

Vivacal® mikrogranule

Po sastavu, veličini i obliku zrnaca Holcim Vivacal® mikrogranule su veoma sipke i kompatibilne s drugim sastojcima koji ulaze u sastav krmnih smjesa. Omogućavaju dobro miješanje i homogenizaciju krmnih smjesa, vitaminsko - mineralnih i drugih pripravaka za hranidbu životinja.
Samim dodatkom Holcim Vivacal® mikrogranula u krmne smjese i obroke životinjama je osiguran glavni izvor kalcija, naročito u razdoblju rasta, bređosti i laktaciji. Preporučuju se kao dodatak krmnih smjesa kod svih životinja.

Vivacal® granule

Dodatkom Holcim Vivacal® granula u krmne smjese i obroke životinjama je osiguran glavni izvor kalcija, naročito u razdoblju nesivosti jaja. Osim toga, granule u mišićnom želucu omogućuju djelotvornije mljevenje hrane.
Holcim Vivacal® granule posebno su prilagođene opskrbi kalcijem kod proizvodnje jaja. Naime, veće granule daju bolje rezultate u kvaliteti i čvrstoći ljuske jaja. Veća zrnca, granule, daju bolje proizvodne rezultate i postiže se:

  • puna nesivost kokoši
  • perzistencija
  • bolja vanjska kakvoća ljuske (čvrstoća i debljina ljuske, oblik jajeta)
  • bolja unutarnja kakvoća ljuske (gustoća i visina bjelanjka)
  • bolja valivost pilića
  • čvršće kosti
  • bolja iskoristivost hrane

Holcim Vivacal® makrogranule

Dodatkom Holcim Vivacal® makrogranula u krmnu smjesu za nesilice osigurava se izvor kalcija za kojim nesilice imaju izuzetno visoke potrebe. Holcim Vivacal® makrogranule proizvod je koji peradarima nudi dodatnu mogućnost izbora u korištenju kalcija.
Holcim Vivacal® makrogranule preporučuju se u krmnim smjesama kokoši nesilica i sve ostale peradi u razdoblju nesenja jaja (pure nesilice, patke nesilice, guske). Prosječnoj nesilici potrebno je osigurati 3,5% kalcija u obroku u konzumaciju 110 g hrane na dan.

Foto: sxc.hu


Tagovi

Ishrana životinja Kalcij Vivacal Holcim Stočarstvo


Partner