Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lolić i Meggle
  • 20.07.2020. 15:40
  • Brodsko-posavska, Beravci

Valentina Lolić: U jednom trenutku imaš sve, u drugom u nevjerici gledaš vijesti

Sreću zbog dolaska junica, nabavljenih sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, zamijenio je šok. Istog dana, tog 16. srpnja u 17 sati Valentina Lolić je iz medija doznala - Meggle se gasi.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
  • 1.098
  • 175
  • 0

Sreću zbog dolaska junica, nabavljenih sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, zamijenio je šok. Istog dana, tog 16. srpnja u 17 sati Valentina Lolić je iz medija doznala - Meggle se gasi. Nakon punih devet godina kooperantskog i, naglašava, uistinu fer i korektnog odnosa te urednog plaćanja za isporučeno mlijeko, gledala je u nevjerici vijesti. 

"Osjećaš se jadno i poniženo. Ne vrijediš ništa. Ovakva šok terapija...", još potresena priča nam nositeljica OPG-a Lolić iz Beravaca u Općini Velika Kopanica koja je prije samo godinu dana dobila rješenje da je prošla na natječaju za podmjeru 6.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima", tip operacije 6.1.1. Sada joj je, strahuje, i taj projekt za koji je dobila potporu od 50.000 eura neizvjestan jer tko joj jamči da će moći ispoštivati sve iz ugovora? 

A planova je zaista puno. Radi na povećanju farme, povećanju broja grla, izgradnji tunela. Sve je to zapisano u ugovoru, pripremila je i izvješće koje mora predati do rujna o svemu što je dosad napravila i sad je, kaže, pred zidom. 

O gašenju tvornice doznala iz medija 

"Doći će mi u pitanje hoću li moći ispoštivati sve zadane rokove. Boriš se nešto postići, ne biti socijalni slučaj, ne uvući se u teške kredite i onda ti preko noći sve postane upitno. Dani idu, mjeseci će brzo proći, ne mogu čekati do 31. prosinca kad zatvaraju, mlijeko nije sirovina koja može čekati", opisuje situaciju u kojoj se, s još 340 kooperanata, našla ova mlada nositeljica mliječnog gospodarstva. 

Rešetar: Ministarstvo nam ne mora tražiti novog otkupljivača mlijeka, nego nas ojačati

Trenutno ima 60 krava, proizvodnja je 600 litara mlijeka i u tom selu, ali i Općini u Brodsko-posavskoj županiji, jedna je od ozbiljnijih proizvođača. "Moja je generacija otišla van. U selu imamo dva svinjogojca, dva ratara i mi. To je sve, a što sad? Ne nađemo li rješenje, što ćemo suprug i ja? Zvati kamion, šleper, staviti junice na njih, ostati bez svega?", pita se Valentina koja je zbog straha što će biti ne bude li mogla ispoštivati sve stavke ugovora iz Programa ruralnog razvoja pisala i Ministarstvu poljoprivrede moleći odgovore. 

Na OPG-u Valentine Lolić je trenutno 60 mliječnih krava (Foto: V. Lolić)

Zvala je i druge mljekarske industrije u Hrvatskoj i dobila tek nejasan odgovor da se ne zna hoće li preuzeti Meggleove kooperante. No, ono što ju je najviše pogodilo je način na koji je doznala. Nakon šoka u vijestima, pismo iz ove osječke tvornice u njemačkom vlasništvu ostavio joj je vozač kamiona koji je došao po mlijeko. 

"Žalosno. I on sam kaže da ništa nisu znali. Nitko nikad ništa nije rekao, nisu nam dali naslutiti da će se ovo dogoditi. Preko noći došla vijest da je gotovo, da se gase... Pa daj poštuj taj naš rad", uzrujana je majka troje djece, od koje će najstarije u 7. razred. U pismu tek ono što je i medijima poslano - spominjanje teških uvjeta poslovanja, aflatoksina, Covida i zahvala za dugogodišnji kooperantski odnos. 

"Baš sam bila sretna kad sam dobila odluku da sam prošla na natječaju za tip operacije 6.1.1. Da ti nadu da možeš unaprijediti svoju farmu, razvijati se i onda šok. Čuješ takvu vijest preko televizije", ponavlja proizvođačica otkrivajući da je dodatni šok bio i poziv iz banke. I oni se odmah boje da će ostati bez novca.

Sutra razgovor u Ministarstvu 

Krave, naglašava, nisu bića kojima možeš reći nemam danas hrane za vas. "O njima se brineš 365 dana u godini. Ujutro  popodne, navečer. One moraju imati. Boriš se da održiš kvalitetu, nakon žetve trčiš obaviti sve radnje za još jednu sjetvu da osiguraš kvalitetnu hranu, da daju kvalitetno mlijeko, da ne padneš u drugi razred jer onda je otkupna cijena daleko niža i onda dočekaš ovo", kaže nam vrijedna žena koja rješenje jedino vidi u sklapanju kooperantskog ugovora s drugim otkupljivačem. No, hoće li ga biti i pod kojim uvjetima, zasad nitko nema odgovor. 

Gasi se Meggle Hrvatska - što će biti s kooperantima i dobavljačima?

"Znam samo da ne mogu čekati zadnji dan. Rješenje moram brzo pronaći", zaključuje Valentina. 

Prema najavi, sastanak s predstavnicima mljekarske industrije na temu najave tvrtke Meggle Hrvatska d.o.o. o gašenju proizvodnje, održat će sutra ministrica Marija Vučković zajedno sa suradnicima te županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem u Ministarstvu poljoprivrede. 


Tagovi

OPG Lolić Valentina Lolić Mliječne krave Kooperant Mlijeko Meggle


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]