Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba ovaca
  • 28.07.2017. 18:00

Uzgoj janjadi do zalučenja

Nije lako kada se ovce počnu janjiti. Na mladim stočarima je da zbrinu janjad na pravi način i odgoje ih. Stručnjaci kažu da je prvih šest mjeseci od presudne važnosti.

Foto: Biljana Nenković
  • 5.325
  • 144
  • 0

Prvih šest mjeseci najvažniji su u životu janjeta. Normalan daljnj rast i razvoj ovisi, prijee svega, od pravilne hranidbe dod trenutka kada se ojanji, pa sve do polovice prve godine života.

Stariji stočari a dosta iskustva nepogrješivo znaju što trebaju radit, ali u posljednje vrijeeme sve je više mlađih stočara koji profesionalno ili rekreativno uzgajaju stada ovaca.

Prvo sisanje, a onda može i lucerna

Najveći problem je kada se ovca ojanji, a oni nemaju iskustva. Goran Joksić, diplomirani inženjer stočarstva, kaže da je prvo pravilo janje odmah podojiti kolostrumom - prvim mlijekom i da je to najvažnije u cijelom procesu:

"Janjad sisaju na svaki sat u tijekom prva dve tjedna. U to vrijeme majčino mlijeko je i jedina hrana za janjad. Ukoliko imaju manju ili slabiju janjad, što opet moraju procijeniti na osnovu vitalnosti, potrebno ih je prihranjivati. Poslije drugog tjedna obavezna je prihrana sa svu janjad u toru. To može biti sijeno lucerne ili crvene djeteline, zatim koncentrat od žitarica u kome obavezno mora biti zobi i ulj nih sačmi".

Za početak dovoljno im je i 10-20 grama

Koncentrat se, dodaje Joksić, daje po volji, ali je u samom startu dovoljno svega 10 do 20 grama. Već na kraju drugog mjeseca ta količina je od 200 do 300 grama dnevno po janjetu.

"Poslije ovoga se količina koncentrata ne povećava, već samo količina sijena i silaže. Ako ima i sjenaže i to je odlična hrana. Janjad se, ako je moguće, izvode na ispašu poslije mjesec i pol dana s ostalim ovcama. Važno je znati da zelena trava i kretanje po zraku povoljno utječu na rast i razvoj janjadi", savjetuje ovaj stručnjak.

Zalučiti ih poslije trećeg mjeseca

Količina mlijeka kod ovaca se osjetno smanjuje od trećeg mjeseca laktacije i to je vrijeme kada treba dodatno obratiti pažnju na kvalitetu hranidbe, posebno u bjelančevinama.

Janjad hranjena na ovaj način postižu prirast od 200 do 300 grama dnevno u periodu odlučivanja. A zalučuju se sa tri mjeseca starosti. Odbijanje janjadi od sisanja je također proces i on otprilike traje oko mjesec dana. Potrebno je malo strpljenja kako bi se naviknuli na promjenu i prilagodili drugačijoj hrani", kaže Joksić.

Odvojite janje s majkom u boks

Osim pravilne hranidbe, janjad je najbolje odmah po rođenju smjestiti u odvojeni boks sa majkom. Idealno bi bilo da stočari ovcu odvoje i deset dana prije janjenja. Ukoliko nije moguće da svako janje bude u svom boksu, onda ovce s mladima treba držati u manjih grupama, od 10 do 20 ovaca i to najmanje desetak dana po janjenju. One ovce koje su se obliznile treba držati odvojeno.

Objekti za uzgoj ovaca s janjadi moraju bt prostrani. Oko 1,5 metara kvadratnih poda je idealno za ovcu s jednim janjetom. Ukoliko je obliznila ta površina je oko 1,75 kvadratnih metara. I potrebno im je dosta svježeg zraka, kao i prostirke od slame, otprilike 1,5 kilograma po ovci", kaže Goran Joksić

Iskusniji znaju, a mlađima savjet da janjad obavezno po rođenju upišu u matične knjige. Stočarima je za to potrebno da znaju broj oca i majke, kao i masu tijela janjeta pri rođenju.

Foto: Biljana Nenković


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"