Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Držanje gusaka
  • 04.04.2023. 07:30

Uzgoj gusaka: Troškovi hrane minimalni jer same traže travu i kukce

Osim što od njih imamo kvalitetno meso, jetru, perje, paperje i jaja, bit će korisne u održavanju površine jer jedu puno trave. Vrlo su otporne i dobre čuvarice imanja.

Foto: Depositphoto/phb.cz
  • 3.440
  • 435
  • 1

Uzgoj gusaka ima mnoge prednosti. Osim što od njih imamo kvalitetno meso, jetru, perje, paperje i jaja, bit će korisne u održavanju površine jer jedu puno trave. Troškovi hrane su minimalni, jer je same pronalaze. Odlične su čuvarice posjeda. Postoje različite pasmine domaćih guski, a najveći broj potječe iz istočne Europe. Ženke u uzgoju možete držati 10, a mužjake do 6 godina.

Ovisno o namjeni bira se pasmina. Ako želite veće, mesne, odlučite se za Emdenske (bijele) i Tuluške guske. Jedinke su krupnije, dostižu težinu od 9 do 10 kg. U sezoni snesu od 35 do 40 jaja. Osigurajte im veću površinu i više hrane. Za proizvodnju jaja birajte lakše pasmine koje imaju težinu od 4,5 do 6 kg, a mogu snijeti i do 100 jaja u sezoni. Jedno gnijezdo u objektu će biti dovoljno na pet ženki.

Dovoljno prostora i vode

Kada počinjemo s uzgojem potrebno je nabaviti tri do pet gusaka, a ženki treba biti više od mužjaka. Najbolji je odnos tri ženke i jedan mužjak. Za četiri životinje potreban je ograđen prostor od najmanje 4,5 x 6 m i otvoren od 12 do 24 m². Ograda treba biti visoka do 2 m, a najbolje da je ograđen prostor prekriven mrežom s gornje strane. Bit će im potrebna livada za ispašu i voda za kupanje. Najveći neprijatelj je lisica.

Najbolji je odnos tri ženke i jedan mužjak (Depositphotos/liliya)

Prilikom kupovine obratite pažnju da su jedinke čiste, snažne, živahne i zdrave. Ne smiju biti predebele. Tijelo treba biti prekriveno perjem, da nema ogoljenih područja. Kljun i oči sjajni. Nosnice čiste, kao i kloaka. Noge jake, bez deformacija i oštećenja. Ako ste imali iskustva u uzgoju, možete kupiti guščiće. Ukoliko ste početnik najbolje je da kupite jednogodišnje guske. Jedna ženka će izvesti pet do 10 guščića. Rastu vrlo brzo i mogu dostići 2 kg u dobi od 4 do 5 tjedana, ali spolnu zrelost dostižu u drugoj godini. Svake godine podmlađujte jato i ostavljajte jednu petinu guščića za zamjenu.

Uravnotežena hranidba

Hranidba se bazira na travi, a najbolje će im odgovarati nježne trave koje mogu jesti tijekom dana. Zelena masa čini i do 80 posto dnevne hrane. Možemo im ponuditi listove kupusa, cvjetače zelene salate. Uravnotežena hranidba će se pozitivno odraziti na njihovo zdravlje, nosivost jaja. Također jedu i insekte, ali im tijekom dana treba ponuditi zrna pšenice i zobi kao dopunsku hranu.

Osigurajte im hranu koja sadrži proteine, ugljikohidrate, minerale i vitamine. Ne preporučuje im se dopunsku hranu, zrnevlje, davati više nego jedanput tijekom dana, jer će to smanjiti nosivost kao i nedostatak hrane.


Tagovi

Guske Emdenske guske Uzgajanje gusaka Tuluška guska Guščići Jaja guske Hranidba guske


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.