Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječno govedarstvo
  • 21.10.2019. 07:30

Uz više svjetlosti i zraka u stajama do bolje mliječnosti krava

Gubici u proizvodnji mlijeka zbog nepostojanja ili loše ventilacije mogu iznositi i 12 posto ukupne proizvodnje mlijeka po laktaciji. Ovo su vrlo ozbiljni gubici koji se uz minimalna ulaganja mogu lako izbjeći.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 600
  • 47
  • 0

U praktičnim uvjetima na farmi, kada se jednom utvrdi da ne postoji problem s hranidbom i da je genetika stada koja se koristi u funkciji proizvodnje mlijeka dobra, sva pažnja treba biti usmjerena na uvjete držanja i način na koji se upravlja stadom.

Gordana Vujaklija, stručnjakinja za stočarstvo naglašava da se među važnim ambijentalnim uvjetima nalaze zrak/ventilacija, prostor i svjetlo i da oni mogu biti odlučujući kada je profitabilnost proizvodnje mlijeka u pitanju.

Neophodno dovoljno sna i prostora

"Osiguranjem adekvatnih uvjeta držanja, grlu se omogućava da konzumira veće količine suhe tvari i tako u potpunosti angažira svoje genetske potencijale za visoku proizvodnju mlijeka," naglašava Vujaklija. 

Više temperature se prema njenim riječima smatraju one koje prelaze 16 stupnjeva, jer već tada se proizvodna grla nalaze u fazi rizika od temperaturnog stresa. Visokoproduktivne krave će u tom slučaju smanjiti konzumiranje hrane, a to znači pad proizvodnje. 

Drugi, ništa manje važan problem povezan je za reprodukciju, odnosno u štalama s višom temperaturom zraka krave će imati i smanjenu sposobnost oplodnje.

"Posebice je važno osigurati neophodne uvjete na farmama koje imaju slobodan sustav držanja, da bi grla mogla konzumirati potrebne količine suhe tvari. Najveće gubitke u proizvodnji mlijeka, čak 15 posto imaju farme na kojima životinjama nije osigurano dovoljno mjesta za hranidbu i dovoljno prostora za odmor," rekla je ona. 

Gordana Vujaklija savjetuje proizvođače da ako žele postići visoku mliječnost kod svojih životinja, kravama moraju osigurati odmor u trajanju od 12 do 14 sati dnevno, a da je kod zasušenih krava pitanje dostupnosti krmiva od najveće važnosti. 

"Njima je potrebno i 20 posto više prostora, pogotovo pri kraju bremenitosti, a ništa manje važan faktor je i pristup vodi jer nakon muže većina grla potraži pojilice, pa se tek onda vrati jesti. Ako je pristup vodi otežan, krave će izgubiti previše vremena u borbi oko pojilice," naglašava Vujaklija.

Grlima se mora osigurati dovoljno svjetlosti

Svjetlo također ima veliki utjecaj na proizvodnju mlijeka i preko 10 posto. U kombinaciji dnevnog i umjetnog svjetla proizvodnim grlima trebalo bi tijekom 24 sata osigurati 15-16 sati kvalitetnog osvjetljenja, a praksa govori da ako u objektu možete čitati novine onda ima dovoljno svjetlosti. 

"Krave koje se spremaju za teljenje nemaju tako visoke zahtjeve za svjetlom, zbog svog fiziološkog stanja i rada hormona, dug dan i intenzivno svjetlo imat će negativan efekt na grla i napravit će nepotrebne troškove na farmi," objašnjava Vujaklija.

Prema njenim riječima ambijentalni uvjeti imaju presudan značaj za ispoljavanje genetskih potencijala i reproduktivnih sposobnosti grla, a s obzirom da je profitabilnost proizvodnje pod direktnim utjecajem ovih faktora, Vujaklija savjetuje proizvođače da ozbiljno razmišljaju i permanentno rade na poboljšanju uvjeta u kojima se nalaze njihova grla.


Tagovi

Krave Mliječno govedarstvo Muzne krave Ispaša Temperatura u stajama


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinarke pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog kuta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]