Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 18.10.2022. 18:00

Uvodi se zabrana ubijanja muških pilića u cijeloj EU - što to znači za tržište?

Svake godine milijuni muških pilića budu ubijeni mljevenjem ili gušenjem jer nisu korisni u proizvodnji mesa, a drugi načini usmrćivanja su skupi. Ako se zabrani ta praksa, problem će se premjestiti izvan granica EU

Foto: Depositphoto/galitskaya
  • 1.018
  • 139
  • 0

Europska komisija će predložiti postupno ukidanje sustavnog ubijanja muških pilića u cijeloj Europskoj uniji, rekla je povjerenica za sigurnost hrane Stella Kyriakides na sastanku ministara poljoprivrede EU, piše Euractiv.

"Želim predložiti postupno ukidanje ove prakse", najavila je Kyriakides i pozvala zemlje EU da podrže te napore.

Milijuni muških pilića se svake godine ubijaju odmah nakon izlijeganja, jer su neprikladni za proizvodnju mesa pa ih industrija smatra komercijalno beskorisnima. Ovakva praksa je kritizirana od strane aktivista koji se bore za prava životinja i označena kao neetična zbog načina na koji se ubijaju - mljevenjem ili gušenjem plinom. Komentari Komisije došli su kao reakcija na poziv kojega su podnijele Njemačka i Francuska, a podržale Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Irska, Luksemburg i Portugal. Dakle devet je zemalja pozvalo na ukidanje ovakve prakse. Njemačka i Francuska su je zabranile na nacionalnoj razini od početka ove godine, a nedavno su i Austrija i Luksemburg uveli ovu zabranu.

Premještanje problema

Države članice su podržale prijedlog, ali je nekoliko njih ukazalo na problem da bi nametanje zabrane ubijanja pilića samo za proizvodnju unutar EU moglo značiti premještanje problema na drugo mjesto - izvan njezinih granica. Pozvali su da bi se zabrana trebala odnositi na sve proizvode na europskom tržištu, kako domaće tako i uvozne, a da bi se održala proizvodnja hrane u Europi.

Mora se odnositi i na proizvode iz uvoza u EU (Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia)

Zbog toga su članice predložile Komisiji da izvrši detaljnu procjenu utjecaja prije nego što predloži postupno ukidanje na nivou cijele EU. Kyriakides je najavila da će Komisija uzeti u obzir ekonomski kontekst te uvrstiti takvu studiju u svoju tekuću procjenu utjecaja, kao dio revizije zakonodavstva EU o dobrobiti životinja.

Alternativna metoda

Istovremeno, traže se alternativne metode koje bi omogućile rješenje ovog problema. Ekonomski je neisplativo da se muški pilići koriste za proizvodnju mesa zbog slabog prirasta.

Umjesto mljevenja i gušenja plinom, postoji skupo tehničko rješenje in-ovo sexing, koje omogućava proizvođačima da otkriju spol pilića prije nego što se izlegu i tako uopće ne izlegu muške.

Nekoliko članica je naglasilo da bi dodatni trošak ovih alternativa trebao uzeti u obzir u slučaju zabrane u cijeloj EU. Naša ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da treba razmotriti dodatna sredstva na razini EU za preuzimanje novih tehnologija i opreme ili u smislu kompenzacije za održivi uzgoj muških pilića.

Aktivisti za dobrobit životinja su zadovoljni ovakvim razvojem situacije. "Sretni smo što vidimo toliko zemalja EU koje predstavljaju ujedinjeni front protiv ubijanja muških pilića", izjavila je voditeljica udruge Compassion in World Farming (Suosjećanje u svjetskoj poljoprivredi), Olga Kikou.

Unatoč sve većoj podršci takvom potezu, Europsko udruženje proizvođača peradi AVEC odbilo je komentirati najnovija događanja.


Tagovi

Muški pilići Zabrana ubijanja Ubijanje gušenjem Mljevenje pilića Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Državna ergela lipicanaca 🐎 Na Ivandvoru je smješteno matično stado kobila s podmlatkom koji se tu odgaja i othranjuje do svoje treće godine. Radom i brigom radnika Ergele na vlastitim poljoprivrednim površinama, sačinjenih od 310 ha livad... Više [+]