Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne krave
  • 08.06.2022. 12:00

Utjecaj prijelaznog razdoblja laktacije na proizvodnju mlijeka

Idealan prijelazni period kod mliječnih krava traje 40 do 50 dana, a životinje trebaju imati umjerenu tjelesnu kondiciju, oteliti jedno tele bez komplikacija i bilo kakvih poteškoća i zadržati dobar apetit

Foto: Depositphotos/alessandroguerr
  • 438
  • 65
  • 0

Konferencija "ONE Ideas" je i ove godine okupila vodeće znanstvenike i kreatore promjena u znanosti, održivosti i pronalaženju rješenja u poljoprivredi, a organizirala ju je američka tvrtka Alltech. Raspravljalo se o raznim temama stočarske proizvodnje i srodnih djelatnosti.

Značaj prijelaznog perioda

O utjecaju prijelaznog razdoblja laktacije na proizvodnju mlijeka i profitabilnost govorio je dr. Eduardo Ribeiro sa Sveučilišta Guelph u Kanadi. Istaknuo je značaj ovog perioda kod mliječnih krava i važnost ranog dijagnosticiranja kliničkih bolesti.

Pozivajući se na znanstvene publikacije i istraživanja, navodi da je neophodno razlikovati dobar i loš prijelazni period jer od toga ovisi uspjeh naredne laktacije.

Idealan prijelazni period kod mliječnih krava traje 40 do 50 dana, a životinje trebaju imati umjerenu tjelesnu kondiciju, oteliti jedno tele bez komplikacija i bilo kakvih poteškoća i zadržati dobar apetit. Sve to doprinosi dobrom zdravlju što omogućava maksimalno iskorištenje proizvodnog potencijala.

Povećanje postporođajnih problema dovodi do smanjenja performansi u kasnijoj laktaciji. Često se javljaju kliničke bolesti kao što su: zadržavanje placente, metritis, mastitis, šepavost, problemi s probavnim i dišnim sustavima.

Idealan prijelazni period traje 40 do 50 dana (Foto: Depositphotos/ dutchscenery)

Najvažnije su preventivne mjere

Dr. Ribeiro navodi da je riječ o univerzalnom problemu koji utječe na ukupnu proizvodnju mlijeka, jer liječena grla neće imati iste performanse kao zdrava, uz povećanje troškova njihovog držanja i liječenja te kraći period proizvodnje.

"Iako možemo dijagnosticirati te probleme i izliječiti krave, ostat će dugoročne posljedice, a mi nemamo učinkovit način da ih otklonimo. Najbolji način da se riješi ovaj problem je prevencija i sprječavanje pojave bolesti", ističe dr. Ribeiro.

U cilju prevencije možemo djelovati genetskom selekcijom životinja koje su otpornije, ulaganjem u infrastrukturu, hranidbom, praćenjem tjelesne kondicije.

Krave u prijelazni period trebaju ući u optimalnoj kondiciji, ne bi trebale biti mršave ili debele i ne smiju imati velike gubitke kada je u pitanju ova karakteristika. Što su veći gubici to su veći problemi i pojava kliničkih bolesti, a krave postaju problematične sa smanjenom proizvodnjom mlijeka, problemima plodnosti i gravidnosti.

Utjecaj minerala u tragovima

Stoga ih treba opskrbiti mineralnim tvarima koje u malim količinama sudjeluju u hrani, ali imaju veliki utjecaj na brojne fiziološke procese u organizmu. Od mikroelemenata najznačajniji su: selen, kobalt, bakar, mangan i cink.

Često se kao suplementi dodaju njihove soli, a nedostatak je što stupaju u reakcije u probavnom traktu i tako se smanjuje njihova resorpcija u organizmu. Zbog toga se preporučuje upotreba kelata, organskih minerala u tragovima, koji imaju veću bioraspoloživost za apsorpciju.

Razgradnja soli minerala u tragovima može povećati njihovu toksičnost na mikrobe u digestivnom traktu.

Zbog toga je u suradnji s Alltech-om izvršeno testiranje potpune zamjene anorganskih soli s organskim spojevima koja sadrže mikroelemente za životinje prije i poslije teljenja. U istraživanju su uočene razlike kod dvije grupe promatranih životinja, njihove hranidbe i primjene Bioplex proizvoda i seleniziranog kvasca Sel-Plex.

Preporučuje se upotreba kelata (Foto: Depositphotos/budabar)

Istraživanje je pokazalo da se upotrebom organskih soli povećava unos suhe tvari, ali se skraćuje vrijeme preživanja po kilogramu suhe tvari u grupi s organskim dodacima što govori u prilog bolje iskorištenosti hraniva. Bolji unos i iskorištenost se mogu vidjeti kod steonih krava prije i nakon telenja. Koncentracija NEFA seruma bila je niža za organsku grupu u odnosu na neorgansku. Opao je udio negativne energetske bilance sa 61 posto u neorganskoj grupi na 44 posto u organskoj grupi.

"Kada uzmemo u obzir sve metaboličke probleme, poput ketoze i hiperkalcemije, a promatramo udio krava koje su imale višestruke probleme, možemo uočiti smanjenje od 34,5 posto do 20 posto", rekao je dr. Ribeiro. Primijećeno je i smanjenje šepavosti, a nema razlika u drugim bolestima kao što su zadržavanje posteljice, metritis, mastitis, probavni problemi, ketoza. To se više odnosi na energetsku bilancu krave povezane s razlikama u unosu suhe tvari i reguliranje metaboličkih procesa.

Zaključak je da ove procese nije lako popraviti, ali ih je jednostavno prevenirati zamjenom neorganskih s organskim mineralima u tragovima uz poboljšan unos suhe tvari tijekom tranzicijskog perioda. Smanjena je šepavost i metabolički problemi, ali nisu poboljšane performanse.


Tagovi

Alltech ONE Ideas Mliječne krave Laktacija Eduardo Ribeiro Prijelazno razdoblje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: [email protected] web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]