Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrandiba životinja
  • 26.07.2016. 18:00

Uskoro i "zdrava" stočna hrana?

Znanstvenici u Belgiji provode istraživanje u kojem praščiće i perad hrane eksperimentalnim hranjivom od otpada maslinovog ulja i mješavinom soje i žitarica, što poboljšava njihovu produktivnost.

Foto: sciencetechkona.org
  • 1.493
  • 72
  • 0

Zdrava hrana je najvažniji preduvjet iznadprosječne kvalitete života te dobrog zdravlja. No, nije rezervirana samo za ljude. Čini se da će jedan ambiciozan istraživački projekt o prehrani životinja dokazati da je tvrdnja da si "ono što jedeš" potpuno istinita.

Znanstvenici u Belgiji provode istraživanje u kojem praščiće i perad hrane eksperimentalnim hranjivom od otpada maslinovog ulja i mješavinom soje i žitarica. Nije to samo kulinarske prakse radi, već znanstvenici žele istražiti utječe li ovaj jelovnik na bolje zdravlje i veću produktivnost.

Od otpada do svinjetine

Kvalitetno hranjivo vodi manjoj potrošnji hranjiva po jedinici proizvedenog mesa, kažu mikrobiolozi sa sveučilišta. Proučavali su sve, od životinjskog probavnog do imunološkog sustava i sve je bilo u redu tijekom hranidbe posebnim pripravcima koji potječu iz otpada.

Otpad prehrambene industrije prvo ide na sušenje kako bi mu se povećala trajnost na brz i efektivan način, a onda može ući u ciklus prehrane životinja. Znanstvenici su razvili i prototip koji može sušiti proizvode poput jogurta ili mrkve jednostavnim dodatkom vode i njezinim zagrijavanjem.

Oko 100 milijuna tona hrane se baca godišnje u EU pa su znanstvenici imali dovoljno veliki raspon prehrambenih proizvoda kako bi saznali koji su najpogodniji kao izvor oligosaharida, peptida ili antioksidanasa potrebnih životinjama za veću produktivnost. Ovim putem su proizveli katalog od 42 otpadna proizvoda koji se trenutno proizvode diljem Europe te se nadaju kako će uskoro hranjivo od otpada prehrambene industrije postati i komercijalno iskoristivo.

Foto: sciencetechkona.org


Tagovi

Stočna hrana Hranidba životinja Perad Prasci


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]