Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštano brašno
  • 19.03.2021. 07:30

Uskoro dozvola korištenja koštanog brašna u hranidbi svinja i peradi?

Glasanje država članica EU planirano je u travnju, kada se očekuje odobrenje.

Foto: Depositphotos/rossosiena
  • 1.149
  • 105
  • 0

Dvadeset godina je prošlo od naredbe o zabrani upotrebe proteina animalnog podrijetla u hranidbi životinja (koštanog brašna) čije meso se koristi u prehrani ­­ljudi. Razlog ovoj odluci bila je goveđa spongiformna encefalopatija (GSE), poznatija kao kravlje ludilo, bolest koja se prvi puta pojavila u Velikoj Britaniji 1985. godine te je slična encefalopatiji kod ovaca. 

No, ovaj bi se oblik hranidbe mogao vratiti na svinjogojske i peradarske farme, piše aiz.info. Naime, ovu je incijativu pokrenuo Eric Thévenard iz Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Glasanje država članica EU planirano je u travnju, kada se očekuje odobrenje. 

"Treba ublažiti apsolutnu zabranu mesno-koštanog brašna u EU", objasnio je Thévenard zastupnicima pojasnivši da je posljednji slučaj GSE-a bio je prije mnogo godina, a Europska agencija za hranu (EFSA) već je odavno dala zeleno svjetlo za hranidbu svinja i peradi životinjskim brašnom. 

"Uz to, životinjski bi se proteini morali intenzivnije koristiti kao dio ciljane kružne ekonomije", dodao je. 

U EU se godišnje koristi oko 800.000 tona mesnog i koštanog brašna, uglavnom za hranu kućnih ljubimaca i u hranidbi riba. Osim toga, 500.000 t izvozi se u treće zemlje, gdje je takva hranidba svinja i peradi dopuštena. Ublažavanjem zabrane, prerađivačke tvrtke u EU-u mogle bi postati konkurentnije, a Unija bi smanjila ovisnost o uvozu hrane za životinje, pojašnjava se. 

Kravlje ludilo eruptiralo je devedesetih godina prošlog stoljeća, a tada je ubijeno preko milijun grla goveda. Sporadično se pojavljivalo u prošlom desetljeću i to u SAD-u, susjednoj Sloveniji te Škotskoj. 


Tagovi

Koštano brašno Glasanje Kravlje ludilo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.