Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urinarne infekcije
  • 09.04.2018. 07:30

Urinarni problemi mogu biti fatalni za stoku

Urinarni problemi su neuobičajeni kod goveda i ovaca, ali kada se pojave, mogu biti fatalni.

Foto: Bigstock / slovegrove
  • 3.369
  • 19
  • 0

Stoka rijetko može imati problema surinarnim traktom, ali ako se to dogodi, hitna dijagnoza i liječenje su najvažniji za pozitivan ishod. U suprotnom, problem može biti fatalan. Najčešće se javljaju dva problema - cistitis i pijelonefritis. Prvo dolazi do upale mokraćnog mjehura (cistitis), koji se širi i preraste u infekciju bubrega (pijelonefritis). Češći su kod ženskih grla

"Životinje koje pate od bilo kojeg od ovih stanja mogu izgledati nemirno, često imaju blagu groznicu i anoreksične su. Mogu često pokušavati urinirati, češu rep, a urin je crvene boje. Smanjen prinos mlijeka je još jedan znak, kod mliječnih grla. Ovo stanje obično nije zarazno i često je inficirana samo jedna životinja", kaže za Farmers Guardian veterinarka Emily Francis.

Problem izazivaju bakterije

Problem izazivaju bakterije e.coli i trueperella pyogenes, koje se inače nalaze u životnoj sredini, a do urinarnog trakta mogu doći nakon određenih povreda ili teljenja. Stres, kao i visoka proizvodnja mlijeka, također mogu biti uzroci. Problem može nastati i kada je hrana visoko proteinska. Ukoliko se utvrdi da je bik vektor infekcije, odnosno prijenosnik, treba razmisliti o umjetnom osjemenjivanju

"Vrlo je važno da se dijagnoza postavi što prije i da se primjene antibiotici, jer u suprotnom može doći do oštećenja bubrega. Ukoliko se bolest vrati, prognoze nisu dobre, pa je najbezbolnija opcija eutanazija", napominje Francis.

Crvenu vodu izaziva krpelj

Trebalo bi provjeriti i da li se možda radi o babeziozi (crvena voda), koju također odlikuje krv u urinu. Nju prenosi krpelj, koji ugrizom može zaraziti krv stoke. Posljedica je razgradnja hemoglobina, što dovodi do obojenog, crvenog urina. Goveda imaju groznicu i nemaju apetit. Ova bolest najčešće pogađa starija grla, a nakon što prebole ovu bolest, životinje na nju stječu imunitet. 

Krpelj
Krpelj može zaraziti stoku (Foto: Farmers Guardian)

Paprat kao uzrok trovanja

Goveda se mogu otrovati ako previše u hranidbi koriste paprat što ugrožava funkciju bubrega. Tada također dolazi do bojanja urina. Ovo je često posljedica loše paše, naročito za mlada grla. Ona nakon prevelikog konzumiranja teturaju, a prognoze najčešće nisu dobre.

Jednostavnija situacija kod ovaca

Ovce pate samo od jednog problema - kamenca u urinarnom traktu (urolitijaza), formiranog od magnezij-fosfata. Češće se javlja kod ovnova i prije svega je uzrokovana hranidbom. Francis objašnjava da postoje dvije osjetljive grupe: "Prva su intenzivno odgajanja janjad, a druga su ovnovi namijenjeni prodaji i tim povodom hranjeni visoko proteinskom hranom".

Simptomi koji se javljaju su nedostatak apetita, bol u trbuhu, pokušaj uriniranja bez uspjeha i krv u urinu. Kako bi se ovo spriječilo, važna je izbalansirana hranidba i puno vode. Kako bi ovce unosile što više tekućine, važno je hraniti ih slamom i sijenom. U obrok se može dodati i amonij-klorid, jer mijenja pH urina i sprječava da se minerali kristaliziraju i pretvore u kamenac. 

"Ponekad je moguća operacija, kao rješenje ovog problema, ako se kamenac nalazi na kraju mokraćnog kanala. Međutim, ukoliko su smješteni dalje, intervencija najčešće nije moguća, pa se preporučuje eutanazija. Ukoliko kamenac duže vrijeme blokira kanal, može doći do pucanja mjehura, kada se primjećuje ljubičasti otok", zaključuje Francis.


Izvori

Farmers Guardian


Tagovi

Goveda Ovce Urinarna infekcija Bubrezi Paprat Trovanje Babezioza Crvena voda Emily Francis


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]