Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusna pneumonija
  • 02.12.2017. 10:30

Upala pluća kod goveda

Bolest može izbiti kod teladi stare od tri do šest mjeseci, junadi i odraslih goveda.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.942
  • 80
  • 0

Virusnu pneumoniju odnosno upalu pluća kod goveda izazivaju adenovirusi, virus parainfluence-3 i virus infektivnog bovinog rinotraheita. Nove mlade životinje mogu unijeti infekciju. Bolest može izbiti kod teladi stare od tri do šest mjeseci, junadi i odraslih goveda.

Jedan od prvih simptoma je povišena tjelesna temperatura, potom iscjedak iz nosa i usne šupljine, kasnije može biti i gnoja. Javlja se i kašalj. Ako se simptomi pojačaju, može doći do uginuća. Da bi se utvrdio uzrok, potrebni su laboratorijski pregledi.

Liječenje virusne pneumonije

Terapija nije potrebna kod virusne pneumonije, koja nije komplicirana, ali je kod sekundarnih bakterijskih infekcija neophodan tretman antibioticima.

"U slučajevima s teškim općim stanjem potrebna je potpomažuća terapija, glukoza s fiziološkom otopinom i vitaminsko-mineralnim tretmanom istovremeno. Bolesne životinje izolirati i osigurati im dobre uvjete držanja i hranidbe", savjetuje stručnjak Robert Širtov.

Ako se bolest pojavi, odvojite bolesne životinje od zdravih, a prostorije odmah dezinficirajte.

Preventivno djelovanje

Važno je da goveda dospiju u tovilište u dobrom zdravstvenom stanju, kao i da im se omogući povoljan proces adaptacije na uvjete u novoj sredini. Važno je i smanjiti stres. Prostorije bi trebale biti čiste, dezinficirane, a u njima smještena grla iste starosti i kategorije.

"Ako se za tov skuplja telad s raznih strana, bez poduzetih mjera zdravstvene zaštite, pri odabiru bi trebalo voditi računa da se takva grla drže i do 15 dana u odgajalištu, prije ulaska u tovilište i najbolje je da se tada cijepe. Kod cijepljenja teladi mlađe od šest mjeseci preporučuje se revakcinacija, da bi se postigao imunitet na duže razdoblje", predlaže Širtov.

Foto: Vedran Stapić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]