Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Ovčarstvo
 • 22.09.2008.

Umjetna hranidba janjadi

ovčarstvo

 • 94.738
 • 2.570
 • 0

Umjetna hranidba janjadi podrazumijeva hranidbu janjadi putem dude i bočice ili umjetne pojilice (kante s dudama). Janjad možemo hraniti odnosno prihranjivati ovčjim, kozjim ili kravljim mlijekom te mliječnom zamjenom ili obranim mlijekom u prahu koje se prethodno pripremi s vodom.

Umjetna hranidba obuhvaća:

 • a) potpunu hranidbu janjadi putem bočice i
 • b) prihranu janajdi.

Potpuna hranidba janjadi putem bočice provodi se iz više razloga, a to su:

 • kada ovca ojanji dvoje janjadi i kada jedno prihvaća, a drugo ne prihvaća pa je ovo drugo potrebno hraniti na bočicu,
 • kada ovca ojanji troje i više janjadi,
 • kada ovca nema mlijeka (pojava agalakcije ili izostanak lučenja mlijeka),
 • kada ovca ugine ili je bilo prinudno klanje.

Razlozi odbijanja jednog janjeta mogu biti:

 • nasljedne prirode,
 • da jedno janje poprimi miris drugih ovaca pa ga ovca neće primiti zbog stranog mirisa,
 • zbog različite boje vune (janje bijele vune prihvati, a šarene ne prihvaća ili obratno),
 • katkada se dogodi da ovce slabije kondicije odbiju jedno janje.

Kod višebrojnog legla, kada ovca ojanji troje i više janjadi poželjno je da se pod ovcom ostave dva janjeta, a treće (i četvrto janje) odvaja se od majke i hraniti na bočicu. Ovaj postupak provodi se kod mladih ovaca (koje se janje prvi i drugi puta) zbog toga što one nemaju dovoljno mlijeka, a osim toga ovca ima samo dvije normalno razvijene sise. Tada se uvijek odvaja najveće janje (janjad) jer ono lakše prebole odbiće od sitnije janjadi.

Kod ovaca koje nemaju mlijeka potrebno je janje (janjad) odvojiti od majke i hraniti na bočicu. U ovom slučaju neophodno je janjetu (janjadi) dati popiti kolostrum najmanje dva puta po 50 do 70 ml ovisno o veličini janjeta.

Ponekad se dogodi da ovca nakon poroda ugine. Razlozi uginuća mogu biti u prvom redu teško janjenje, pri kojem je došlo do unutarnjih povreda, a koje nisu bile vidljive.

Prinudno klanje nakon poroda provodi se kada je janjenje bilo teško i kada je došlo do vidljivih povreda koje je teško ili koje nije bilo moguće sanirati, odnosno njihovo saniranje je preskupo zbog male vrijednosti životinje. U oba slučaja potrebno je omogućiti da janje (janjad) posiše ili popije kolostrum, a nakon toga se hrani na bočicu. Također je neophodno, dok je ovca još živa, ismusti kolostrum koji ćemo dati kasnije janjadi da pije. Kod uginuća, odnosno prinudnog klanja janajd mora najmanje dva puta posisati ili popiti kolostrum kao i u prethodnom slučaju. Višak kolostruma potrebno je zamrnuti za drugu janjad.

I kod uginuća i kod prinudnog klanja nakon poroda kada nemamo ovcu (ovce) pod koju bi podmetnuli janje (janjad) janjad je neophodno hraniti na bočicu.

Prihrana janjadi provodi se također iz više razloga. Najčešće je to kada:

 • ovca ojanji troje i više janjadi,
 • kada ovca iz određenih razloga (bolesti, starija ovca itd.) nema dovoljno mlijeka,
 • kada ovca doji na jednu sisu.

Kada ovca ojanji troje i više jananjdi ona u pravilu ima dovoljno mlijeka za janjad u prvih 10 do 15 (20 dana) dana života. Nakon toga janjad je potrebno prihranjivati. Najbolji pokazatelj mliječnosti ovaca u ovom slučaju biti će nam da pratimo ponašenje i rast janjadi te kada janjad počinju lizati koncentratnu hranu i jesti sijeno, odnosno pasti. Kada janjad već u prvih 10 (15 dana) dana života počinju jesti koncentratnu hranu i sijeno, odnosno pasti, kada je janjad potištena i bleji moramo znati da ovca više nema dovoljno mlijeka. U tom slučaju potrebno je započeti s prihranom janjadi. Ovce koje su na paši s janjcima potrebno je zatvoriti u zaseban boks, pojačano hraniti s kvalitetnom voluminoznom krmom, otavom, mladim lucerkinim sijenom, te im u narednih 7 dana postupno povećati koncentratni obrok za 40%, u koliko su prethodno dobivale isti. Ako su ovce bile samo na paši potrebno im je uvoditi koncentratni obrok kroz 10 dana tako da bi 10. dan dobivale oko 300 do 350 g po janjetu ovisno o veličini ovce.

Početak prihrane janjadi u dobi od 10 do 15 (20) dana dosta je otežan. Janjad je navikla na sisu pa će njoj duda, koja je od gume ili silikona, biti strano tijelo na koje se janjad teško privikava. Privikavanje može trajati i do 10 (15) dana. Postupak prihrane janajdi u dobi 10 (15) dana može biti slijedeći.

 • 1. dan janjadi se daje tri puta po 100 do 150 ml ovčjeg mlijeka kako bi janje lakše počelo piti,
 • 2. i 3. dan tri puta po 150 ml 50% ovčjeg i 50% kravljeg mlijeka, prihvatilo,
 • 4. i 5. dan tri puta po 200 ml čisto kravlje mlijeko,
 • 6. i 7. dan po 200 ml 50% kravljeg mlijeka i 50% mliječne zamjene,
 • 8., 9. i 10. dan 200ml mješavine: 25% kravljeg mlijeka i 75% mliječne zamjene, a nakon toga se janjad hrani mliječnom zamjenom.

Može se dogoditi da je janje uopće ne prihvati dudu. Janjad koja ne prihvaćaju dudu u pravilu zakržljaju. Da bih to djelomično spriječili ovu janjad potreno je ostaviti s majkom, a onu koja su prihvatila dudu odvojiti na nekoliko sati od majke, kako bi ova prva mogla nesmetano sisati. Janjad mora imati na raspolaganju koncentratnu hranu i najkvalitetnije sijeno (otava, mlada lucerna) po volji te čistu, pitku vodu u zasebnom boksu, boksu za prihranu janjadi. Kada imamo veći broj janjadi za prihranu tada je poželjno ovu janjad prihranjivati iz kante za napajanje koja ima u pravilu 6 duda, a može i više ili automatske pojilice za napajanje (na većim) farmama. Temperatura mlijeka i mliječne zamjene, kojom se janjad prihranjuje, mora biti oko 35 C.
Ponekad se može dogoditi da je ovci, uslijed upale jedna polovica vimena ostala izvan funkcije, pa ovca doji na jednu sisu. U koliko je ovca ojanjila dvoje janjadi potrebno je jedno janje odvojiti i hraniti na bočicu ili možemo ostaviti oba janjeta pod ovcom pa ih prihranjivati na bočicu. Pojedini će uzgajivači reći, kada će čitati ovaj članak, da ovca može dojiti dvoje janjadi na jednu sisu. To je točno, ali samo u slučaju kada je ovca u dobroj rasplodnoj kondiciji, dobrog zdravstvenog stanja i kada dobiva kvalitetan obrok. Takav obrok mora biti sastavljen od kvalitetnog sijena (otave, mlade lucerne), koncentratne hrane, krmne smjese koja sadrži oko 16% surovih proteina. U protivnom kada izostana ova tri preduvjeta janjad će zaostati u razvoju, odnosno zakržljati.

Postupak umjetne hranidbe janjadi je složen i težak postupak. Janjad je potrebno hraniti minimalno dva mjeseca, tj. dok ne postanu preživači, a poželjno je da se janjad hrani tri mjeseca, tj. koliki je optimalni rok sisanja janjadi. U protivnom može doći do zastoja u rastu i razvoju janjeta, tj. janje može zakržljati.

Važnost kolostruma

Nakon što se ojanji janje mora u roku 6 sati posisati, popiti kolostrum (mljezivo), a najkasnije u roku 24 sata. Prvo mlijeko ili mljezivo sadrži imunoglobuline, bjelančevine koje daju novorođenom janjetu pasivni imunitet, otpornost u prvim danima života.

Kolostrum sadrži mineralne soli koje imaju fiziološko djelovanje jer utječu na čišćenje sluzavih tvari (mekonija) iz probavnog trakta. Mekonije jesu prvi feces, crne boje, koje su se nakupile u probavnom traktu janjeta tokom bređosti.

Kolostrum je bogat vitaminima topivim u mastima. Posebno se to odnosi na karotin koji daje žućkastu boju kolostrumu.

Zbog tih osobina kolostrum ima drugačije tehnološke osobine, te ga ne smatramo mlijekom u užem smislu riječi. Jedna od osobina kolostruma je ta da se prilikom kuhanja gruša pa ga po tome još nazivamo i grušalina.

Sadržaj vitamina topivih u vodi također je povećan od kojih su njzastupljeniji vitamon B12, riboflavin i pantotenska kiselina.

Kada ovca, nakon što se ojanji, nema mlijeka potrebno je njeno janje podmetnuti pod drugu ovcu koja se ojanjila u roku 24 sata prije janjeta koje se podmeće. Ne kasnije, jer sadržaj imunoglobulina u 2. i 3. poslije poroda naglo opada.

Sastav kolostruma i mlijeka ovaca

Voda Suha tvar Ml. mast Bjelančevine Ml. šećer Pepeo
% % % % % %
Kolostrum 71,1 28,9 13,0 11,8 3,3 0,9
Mlijeko 80,1 19,1 7,7 5,9 4,6 0,9

Sadržaj pojedinih frakcija bjelančevina kolostruma po danima nakon janjenja

Dani po Imunoglobulini Laktoglobulin
janjenju % %
1. 90 10
2. 70 30
3. 26 74

Janje mora posisati kolostrum 2 do 3 puta u roku šest sati po 50 do 70 ml ovisno o veličini janjeta. Uzgajivači bi trebali imati u pripravnosti rezervne doze zmrznutog kolostruma. To drugim riječima znači da bih ovcu, koja se ojanjila trebalo pomusti i kolostrum zamrznuti u plastičnoj boci kao što se vidi na slici. Najpogodnija je plastična boca od 0,5 l od coca cole, mineralne vode. Također bi trebali imati i zamrznutog ovčjeg mlijeka. Ovo mlijeko može biti najčešće od ovaca kojih su janjad prodana. Ove ovce potrebno je nekoliko puta izmusti kako ne bi dobili upalu vimena.

Tehnika umjetne hranidbe janjadi

Nakon toga se prelazi na obročnu hranidbu punomasnim mlijekom, ovčjim, ako ga ima, kozjim ili kravljim.
Treba napomenuti da se mlijeko koza i krava ne razređuje vodom zbog toga što je mlijeko istih životinja «slabije» od ovčijeg mlijeka, tj sadrži manje mliječne masti, bjelančevina i ostalih sastojaka od ovčijeg.

Prosječni sastav mlijeka

Životinja Voda Suha tvar Ml. mast Bjelančevine Ml. šećer Pepeo
% % % % % %
Ovca 82,5 17,5 6,6 5,2 4,9 0,8
Krava 87,4 12,6 3,9 3,3 4,7 0,7
Koza 88,7 11,3 3,3 2,9 4,4 0,7

U kravlje i kozje mlijeko ne stavlja se šećer što poneki uzgajivači čine. Zaslađeno mlijeko može izazvati proljev kod janjadi.

Punomasnim mlijekom janjad se hrani do starosti 7 dana, nakon toga se miješa s mliječnom zamjenicom za janjad ili za telad.
Omjer mlijeka i mliječne zamjenice od 8. do 10.dana nakon poroda treba biti 75% mlijeka 25% mlijčne zamjenice.
Od 11. do 13. omjerje 50% : 50%, od 14. do 16. dana 25% :75%.
Od 17. dana pa do kraja umjetne hranidbe janjadi, do 3 mjeseca starosti, prijelazi se na ishranu mliječnom zamjenicom.

Janjad u prvih 10 dana starosti trebala bi se hraniti svakih 2 do3 sata, a količina mlijeka odnosno mješavine mlijeka i mliječne zamjenice kreće se od 1,5 do 2 dcl, ovisno o veličini janjeta. Pri tome treba voditi računa da ne dođe do prejedanja janjeta.

Od 11. do 20. dana starosti količina mješavine kreće se od 2 do 3 dcl u razmaku svaka 3 sata, a nakon toga janje se hrani u količini 3 dcl pa do sitosti svakih 3 do 4 sata vodeći također računa da ne dođe do prejedanja janjeta.

Od 10. dana starosti janjad treba imati u raspolaganju koncentratnu hranu, tj. krmnu smjesu za janjad i otavu. Na taj načina janjad se rano privikava na drugu vrstu obroka te će prije postati preživač i neće ovisiti samo o mliječnoj zamjeni.

Autor: Damir Matejaš, dipl. ing. agron.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Ovčarstvo Stočarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Družimo se svaki dan :)