Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukradena stoka
  • 01.02.2020. 18:00
  • Velika Britanija

Ukradenu stoku kolju u polju - meso završi na ilegalnom tržištu

U Velikoj Britaniji prošle je godine ukradeno stoke u vrijednosti 3 milijuna funti. Lopovi stoku kolju odmah u polju, u nehigijenskim uvjetima, a meso završava na ilegalnom tržištu.

Foto: Pixabay/afnewsagency
  • 1.369
  • 122
  • 0

U Velikoj Britaniji kradljivci su prošle godine ukrali stoku u vrijednosti 3 milijuna funti (preko 26 milijuna kuna). Neke od životinja su nakon krađe odmah zaklane na polju, a smatra se da je to meso potom završilo na ilegalnom tržištu.

U toj su zemlji zabilježene krađe ovaca velikih razmjera, čak 50 do 100 životinja u jednoj krađi. Obzirom na takve brojke, ovakav se tip krađe smatra organiziranim kriminalom u kojem ispaštaju i stočari i životinje, ali i potrošači.

Taktika kriminalaca

Lopovi su postali vještiji i organiziraniji u posljednjih 10 godina, a prijave za krađu stoke od 2017. godine narasle su za 19,4%. Ovakav tip krađe predstavlja jedan od najskupljih zločina u sektoru poljoprivrede, zajedno s krađama poljoprivrednih vozila i strojeva.

Toliko ih je dosad ukradeno da je policija u problemu: našli ovce, ali tko je vlasnik?

"Kradljivci stoke su sve vještiji i organiziraniji, kradu stoku na način da ju brzo utovaraju u prikolice i kamione kasno u noći.", rekla je za fginsight stručnjakinja za ruralna pitanja, Rebecca Davison.

Taktika kriminalaca se promijenila u posljednjih 10 godina. U prijašnjim krađama rijetko je bilo ukradeno više od desetak ovaca u jednoj krađi.

Ilegalna klanja

Davidson ističe da je alarmantan podatak o načinu klanja ukradene stoke jer se time narušavaju standardi o dobrobiti životinja, ali i to što takvo meso završi na ilegalnom tržištu.

Meso koje je izloženo nehigijenskim uvjetima ili je od životinja koje su bile medicinski liječene, predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju. Kako bi se izbjegla kupnja ukradenog mesa potrošače savjetuju da kupuju meso iz sigurnih izvora.


Tagovi

Krađa Ilegalno tržište Velika Britanija Krađa stoke Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Selo Popodnevni odmor🐥😊