Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 20.04.2018. 14:00

Ukidaju se ograničenja za premještanje goveda u Hrvatskoj zbog bolesti kvrgave kože

Očekuje se da će odluka o ukidanju ograničenja stupiti na snagu u svibnju.

Foto: Bigstockphoto/evgenius
  • 445
  • 35
  • 0

Na sjednici Stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje  (SCoPAFF), jednoglasno je usvojena odluka kojom se u potpunosti ukidaju ograničenja za premještanje goveda u nacionalnom prometu u Republici Hrvatskoj do kojih je došlo radi preventivnog cijepljenja  protiv bolesti kvrgave kože (BKK). Očekuje se da bi ova odluka mogla stupiti na snagu početkom svibnja, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Odluka o početku preventivnog cijepljenja, podsjećaju, donesena je 2016. godine na temelju procjene tadašnje epidemiološke situacije, odnosno zbog ubrzanog širenja virusa BKK u zemljama regije koje graniče s Hrvatskom te na osnovi i hitnog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o pozitivnim učincima preventivnog cijepljenja na sprječavanje širenja bolesti.

Isplaćena odšteta od 43,5 milijuna kuna

U 2016. godini preventivno je cijepljeno 432.145 goveda, tijekom 2017. docijepljeno je 468.574 grla, a za ublažavanje posljedica provedenog cijepljenja vlasnicima stoke do danas je isplaćena odšteta u vrijednosti 43,5 milijuna kuna.

 "Naši veterinari i inspektori odradili su dobar posao i spriječili pojavu  bolesti kvrgave kože u našoj zemlji. Posljedica je bilo, ali svaku štetu od preventivnog cijepljenja smo nadoknadili. Do dobivanja statusa zemlje slobodne od bolesti treba proći još neko vrijeme, ali da bismo ga dobili moramo svi dobro otvoriti oči i svaku možebitnu promjenu na govedima prijaviti veterinarima. Još jednom zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj dvogodišnjoj akciji, a posebno zahvaljujem našim poljoprivrednicima na strpljenju i povjerenju", stoji u objavi izjava ministra Tomislava Tolušića.

Hrvatskoj odobren slobodan nacionalni promet goveda 

"Nakon uspješno odrađenog cijepljenja pa docjepljivanja i činjenice da se tijekom dvogodišnjeg razdoblja BKK-a nije utvrdila ni na nijednom grlu goveda Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o prestanku cijepljenja goveda od 1. siječnja 2018. godine.

Stalni Odbor EK jednoglasno je  odlučio odobriti RH slobodan nacionalni promet goveda. Članovi Odbora tom su prigodom naglasili važnost preventivnog cijepljenja i zahvalili Republici Hrvatskoj na provedenim mjerama radi zaštite ukupnog stočnog fonda EU od vrlo pogubne prijetnje BKK-a. Pozitivno je također uz pohvalu ocijenjen i program nadziranja u 2018. godini čijom će provedbom Hrvatska vratiti status države slobodne od BKK", zaključuje se u objavi na stranicama Ministarstva.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Bolest kvrgave kože Goveda Cijepljenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).