Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugibanje stoke
  • 24.04.2023. 10:30
  • Ličko-senjska, Komić, Udbina

Ugibanje stoke od gladi: 10 kontrola na OPG-u Jovana Ugarkovića pokazalo višestruke nepravilnosti

Agencija za plaćanja na ovome je gospodarstvu provela zadnju kontrola u listopadu 2022. za Jedinstveni zahtjev za potporu, tijekom koje je u kontroli stoke utvrđeno da velik broj nije ispravno registriran i identificiran kao i da većina nije zatečena na gospodarstvu.

Foto: Marinko Petković (ilustracija)
  • 10.698
  • 577
  • 0

Temeljem informacija Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u razdoblju od 2011. do 2022. na OPG-u Jovan Ugarković provedeno je 10 kontrola na terenu. Tijekom svake provedene po godinama utvrđene su nepravilnosti u smislu prihvatljivosti poljoprivrednih površina i stoke te kršenja višestruke sukladnosti, kazali su nam u Ministarstvu poljoprivrede, koje smo pitali za izjavu nako što smo prvi pisali o ovome nemilom slučaju, a gdje je od gladi uginulo najmanje dvadesetak krava od njih ukupno 400 na farmi u selu Komić kod Udbine u Lici. 

Dodaju da je Agencija na ovome gospodarstvu provela zadnju kontrola u listopadu 2022. za Jedinstveni zahtjev podnesen za tu godinu,. tijekom koje je u kontroli stoke utvrđeno da velik broj grla nije ispravno registriran i identificiran kao i da većina nije zatečena na gospodarstvu što za posljedicu ima neisplatu potpore. Za 2023. godinu korisnik nije još podnio zahtjev za potporu, navode u odgovoru. 

Za ponavljanje prekršaja, gubitak svih potpora

Ističu pritom kako je u novom članku 233. Zanemarivanje životinja Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama za 2023. godinu, predviđena administrativna kazna ako Agencija za plaćanja i/ili drugo nadležno tijelo za nadzor zaprimi prijavu da životinja bez nadzora boravi na površinama koje nisu u vlasništvu ili zakupu/najmu korisnika. Pri čemu će kazna za prvo kršenje biti neisplata 30 posto svih potpora koje je korisnik ostvario po podnijetom Jedinstvenom zahtjevu, a za prvo ponavljanje neisplata 100 posto.

Užas u Lici: Najmanje dvadesetak krava uginulo od gladi?!

Kažu i da je sukladno odredbama Zakona o zaštiti životinja zabranjeno zanemarivati ih s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, hranidbu i njegu te posjednik ne smije napustiti životinju. One koje se uzgajaju i koriste u svrhu proizvodnje mogu se držati samo ako se može udovoljiti njihovim biološkim potrebama na način da se ne ometaju njihove fiziološke funkcije i vrsti svojstveno ponašanje.

Životinjama koje su privremeno ili trajno smještene izvan nastambi moraju, prema potrebi, moraju biti osigurani prirodni ili izgrađeni zakloni od nepovoljnih vremenskih i klimatskih uvjeta, grabežljivaca i drugih opasnosti za njihovo zdravlje i dobrobit. Subjekt/posjednik mora životinje koje se uzgajaju i koriste u svrhu proizvodnje, a koje pokazuju znakove bolesti, iscrpljenosti ili su ozlijeđene bez odgađanja prikladno zbrinuti i njegovati te im, ako je potrebno, osigurati veterinarsko-zdravstvenu zaštitu.

Sud određuje trajno oduzimanje životinja  

Inspekcijski nadzor u provođenju predmetnog Zakona temeljem članka 75., stavka 2., sukladno nadležnosti provode veterinarski inspektori Državnog inspektorata. Veterinarski inspektor ovlašten je podnositi prijave sukladno odredbama kaznenog odnosno prekršajnog zakona te sukladno članku 79. stavak 3. privremeno oduzeti posjedniku životinje koje trpe bol, patnju, strah te koje posjednik drži u neprimjerenim uvjetima.

Oduzeta životinja smješta se u sklonište ili u drugi privremeni smještaj. Po trajnom oduzimanju (jedino odlukom suda) može biti prodana ili udomljena. Zakonom su određene prekršajne odredbe za pravne i fizičke osobe koje zanemaruju životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu te se istima propisuju i novčane kazne za pravne, odgovorne osobe u pravnoj ili fizičke osobe.

Nadalje, sukladno odredbama Kaznenog zakona, onaj tko, između ostalog, izlaže životinju nepotrebnim patnjama kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine, a ako to učini iz koristoljublja, do dvije godine zatvora. Tko ih iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci. U oba slučaja životinje će se oduzeti, zaključuje se u odgovoru.


Tagovi

Ugibanje stoke Gladne životinje OPG Jovana Ugarkovića Kontrola Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P