Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Baby Beef
  • 16.04.2019. 12:00
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

Udruga Baby Beef: Uvoz posustaje, prodaja Hrvatske junetine rasla i do 25%!

Ne mogu se sjetiti da je ijedan sličan brand imao ovakav tržišni uzlet u samo godinu dana, rekao je predsjednik Udruge Darko Celovec uoči prvog rođendana robne marke "Hrvatska junetina".

Foto: Udruga Baby Beef/baby-beef.hr
  • 1.306
  • 416
  • 0

Prvi rođendan svoje robne marke "Hrvatska junetina" proslavlja Udruga Baby Beef. I to, priopćili su, uz pozitivne brojeve! Naime, prodaja tog mesa u trgovačkim lancima i mesnicama rasla je po dvoznamenkastim stopama; u Udrugu se priključilo više od 50 novih članica; a u ovoj godini očekuju rast uzgoja između 10 i 15 posto. Takav razvoj događaja vide kao točku preokreta u proizvodnji i prodaji junetine u Hrvatskoj. 

"Prvi put u deset godina zaustavljen je uvoz: ukupni uvoz goveđeg mesa lani je rastao dva posto, a svježeg goveđeg mesa jedan posto, za što se slobodno može reći da je stagnacija. Istovremeno je prodaja naše Hrvatske junetine Udruge baby beef rasla i do 25 posto u pojedinim trgovačkim lancima. Budući da Udruga čini 90 posto proizvodnje junetine u zemlji, usudim se reći da smo i mi pridonijeli promjeni trenda.

Kupci traže hrvatski proizvod 

Uvjeren sam kako će taj trend još više ići u našu korist jer smo u ovu godinu dana dobili više od 50 novih članica i povećavamo proizvodnju. Sve to ulijeva nam optimizam“, tvrdi Darko Celovec, predsjednik Udruge Baby Beef.

Nadalje, Hrvatska junetina je u prvoj godini ušla u sedam velikih trgovačkih lanaca, netom je potpisan ugovor s Tommyjem. Najveći rast prodaje mesa bilježi KTC (25 posto), ali značajno rastu pridonose i mesnice gdje se opskrbljuje sve veći broj kupaca. Inače, dosad je potpisano 29 partnerskih ugovora o korištenju branda. Partneri koji mogu koristiti brand su trgovački lanci, mesnice i ugostitelji. 

"Mislim da ovi naši rezultati dokazuju kako hrvatski kupci traže domaći proizvod. Pokrenuli smo naš brand kako bismo odvojili kvalitetnu, domaću i svježu junetinu od uvozne. Ne mogu se sjetiti da je ijedan sličan brand imao ovakav tržišni uzlet u samo godinu dana. Prepoznaju to i drugi, pa nam se skoro svakodnevno priključuju novi članovi udruge. Vjerujem kako ćemo u svim značajnim pokazateljima ove godine rasti 10-20 posto“, najavio je Celovec.

Udruga Baby beef okuplja oko 330 tovljača junadi

Dodao je kako se to odnosi i na izvoz. "Hrvatska junetina iznimno se cijeni na vanjskim tržištima, primjerice u Italiji, pa u izvoz odlazi oko 50 posto junadi ove udruge. U posljednjoj godini su otvorili tri nova tržišta - Kosovo, Srbija i Crna Gora – a sad se intenzivno radi na otvaranju Turske", naglašava. 

Inače, Udruga Baby beef okuplja oko 330 tovljača junadi što čini 90 posto sektora tovnog govedarstva. Članovi udruge uzgoje oko 120.000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Oko 50 posto proizvodnje izvozi se kroz prodaju žive stoke za zemlje Bliskog Istoka i putem prodaje mesa za Italiju, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Sonja Hodak. 

U dokumentu ispod teksta pogledajte i infografiku raširenosti Hrvatske junetine. 


Dokumenti


Tagovi

Hrvatska junetina Udruga Baby Beef Junetina Darko Celovec


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).