• Poljoprivreda
  • 04.10.2008.

U Varaždinu nova mini mljekara

DOMAĆE MLIJEKO

  • 1.868
  • 89
  • 0

Gradonačelnici Ivanca i Lepoglave Milorad Batinić i Marijan Škvarić te načelnici Bednje i Klenovnika Mirko Bistroivć i Andrija Golub potpisali su danas s dožupanom Miljenkom Ernoićem sporazum o osnivanju mini mljekare Domaće mlijeko.

Za male proizvođače

Ona bi do kraja godine trebala biti sagrađena u ivanečkoj poslovnoj zoni, a imat će kapacitet 5000 litara mlijeka na dan, odnosno dva milijuna litara na godinu. Mljekara je osnovana radi unaprjeđenje domaće proizvodnje i prerade mlijeka.

Budući da je u Varaždinskoj županiji iz godine u godinu sve manje krava, na ovaj se način pokušava i unaprijediti stočarstvo na županijskom području.

Mini mljekara namijenjena je malim proizvođačima, koji imaju do deset krava, a mlijeko će joj u prvoj godini davati dvjestotinjak obiteljskih gospodarstava. U mljekari proizvodit će se polutvrdi sir u foliji, svježi kravlji sir, pasterizirano mlijeko i vrhnje.

Isplativa proizvodnja

Za pokretanje projekta Županija te spomenute općine i gradovi izdvojit će 950.000 kuna.
Cijela investicija vrijedna je 6,8 milijuna kuna, a svoju pomoć obećali su ministarstva poljoprivrede i regionalnog razvitka.

Prema procjenama, mljekara bi u svojoj četvrtoj godini imala stopostotnu iskorištenost i bez problema bi vraćala dugove. U njoj će raditi deset ljudi rekao je dožupan Miljenko Ernoić.

Za v. d. direktora mini mljekare imenovan je Dragutin Vincek, županijski pročelnik za poljoprivredu.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

ZASADI STABLO - NE BUDI PANJ i osvoji paketić 'ecodog' vrećica!

„Jednom sam s ekipom posjetio Prag. Šećući po njihovim predivnim parkovima vidio sam metalne dispenzere u kojima stoje papirnate vrećice. Bila je riječ o patentiranoj eko...

Više [+]