Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 04.10.2008.

U Varaždinu nova mini mljekara

DOMAĆE MLIJEKO

  • 1.919
  • 89
  • 0

Gradonačelnici Ivanca i Lepoglave Milorad Batinić i Marijan Škvarić te načelnici Bednje i Klenovnika Mirko Bistroivć i Andrija Golub potpisali su danas s dožupanom Miljenkom Ernoićem sporazum o osnivanju mini mljekare Domaće mlijeko.

Za male proizvođače

Ona bi do kraja godine trebala biti sagrađena u ivanečkoj poslovnoj zoni, a imat će kapacitet 5000 litara mlijeka na dan, odnosno dva milijuna litara na godinu. Mljekara je osnovana radi unaprjeđenje domaće proizvodnje i prerade mlijeka.

Budući da je u Varaždinskoj županiji iz godine u godinu sve manje krava, na ovaj se način pokušava i unaprijediti stočarstvo na županijskom području.

Mini mljekara namijenjena je malim proizvođačima, koji imaju do deset krava, a mlijeko će joj u prvoj godini davati dvjestotinjak obiteljskih gospodarstava. U mljekari proizvodit će se polutvrdi sir u foliji, svježi kravlji sir, pasterizirano mlijeko i vrhnje.

Isplativa proizvodnja

Za pokretanje projekta Županija te spomenute općine i gradovi izdvojit će 950.000 kuna.
Cijela investicija vrijedna je 6,8 milijuna kuna, a svoju pomoć obećali su ministarstva poljoprivrede i regionalnog razvitka.

Prema procjenama, mljekara bi u svojoj četvrtoj godini imala stopostotnu iskorištenost i bez problema bi vraćala dugove. U njoj će raditi deset ljudi rekao je dožupan Miljenko Ernoić.

Za v. d. direktora mini mljekare imenovan je Dragutin Vincek, županijski pročelnik za poljoprivredu.


Izvori

Večernji list