Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 24.02.2021. 09:30

U Srbiji novi slučaj afričke svinjske kuge

U dvorištu gdje su tri svinje uginule od ASK, eutanazirane su preostale životinje i zabranjen je prijevoz te premještanje stoke.

Foto: Depositphotos/dyoma2
  • 175
  • 275
  • 0

U Srbiji je ponovno zabilježen slučaj afričke svinjske kuge. Tamošnja Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede donijela je rješenje kojim se zaraženim proglašava područje najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u mjestu Gnjilan te obuhvaća i mjesto Barje Ćiflik i Grad Pirot.

Osim toga, područje najmanje 10 km oko žarišta proglašava se ugroženim od zaraze.

"U dvorištu gdje su bila tri smrtna slučaja od ASK-a eutanazirane su preostale svinje, zabranjen je prijevoz i premještanje životinja", rekao je direktor Veterinarske klinike Pirot Dejan Živić za Portal Plus online i dodao da treba proći najmanje 40 dana od dezinfekcije prostora da bi se ponovo dozvolio promet.

Klanje svinja uz dozvolu

Vlasnicima koji žele koristiti svinje za vlastite potrebe, veterinarski inspektor može odobriti klanje.

"Mi ćemo već od srijede ujutro uzimati briseve svinja namijenjenih za klanje i slati na analizu, a rezultati stižu za dan ili dva", dodao je. 

Zaraza u susjedstvu: Afrička svinjska kuga ponovno potvrđena u Srbiji

Preporučuje se vlasnicima da povećaju biosigurnosne mjere, obave dezinfekciju, a shodno vremenskim uvjetima i dezinsekciju. Propisanim mjerama zabranjena je kupovina svinja sa strane.

Podsjetimo, i prije godinu dana proglašena je ASK na području Pirota, a prema nalogu Uprave za veterinu, započeta je kontrola zdravstvenog stanja, popisivanje i obilježavanje domaćih svinja u pojedinim selima te općine. Mnoge svinje su do tada eutanazirane.

Hrvatska je i dalje zemlja bez zabilježenog slučaja ovom zarazom. 


Tagovi

Afrička svinjska Zaraza Dejan Živić Zaraženo područje Mjere Uprava za veterinu


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...