• Antraks
  • 27.08.2015. 13:50

U Sloveniji goveda zaražena antraksom!

Zbog bolesti koja je uzrokom smrti sedam krava, područje će biti pod kontrolom 50 godina!

Foto: pixabay.com
  • 288
  • 57
  • 0

Na jednom od bivših državnih pašnjaka u Bistri, sada u vlasništvu zemljišta banke, blizu slovenske Postojne, prošli je tjedan uginulo sedam teladi iz stada od ukupno 43 životinje, a laboratorijskim analizama je potvrđeno da su bolovala od bedrenice (antraksa).

Zbog toga su poduzete sve potrebne mjere za iskorjenjivanje te bolesti i suzbijanje njezina širenja, a o svemu je obaviještena i Europska komisija, potvrdilo je u srijedu slovensko ministarstvo poljoprivrede.

21 OPG na zaraženom području

Predviđa se cijepljenje životinja na širem području na kojemu se pojavio antraks. Na njemu je registrirano 21 poljoprivredno gospodarstvo s 880 goveda, pet gospodarstava koja drže svinje, te četiri gospodarstva koja se bave uzgojem ovaca i koza.

Budući da antraks spada u skupinu zoonoza, zaraznih bolesti zajedničkih životinjama i ljudima, može se prenijeti i na čovjeka te je o slučaju obaviještena i zdravstvena služba, a svi koji su bili u kontaktu s oboljelim životinjama upućeni su na zdravstveni pregled.

Pašnjak na kojemu su bile uginule životinje poplavno je područje koje do sada nije bilo uključeno u područja s pojavom antraksa koja se moraju nadzirati 50 godina nakon otkrivanja te bolesti, a pretpostavlja se da su spore te bolesti prenesene vodom. Zato se ne isključuje da bi u budućnosti na tom području moglo biti još slučajeva bolesti.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Anatraks Zoonoza Cijepljenje Poplavno područje Goveda Nadzor Slovenija Europska komisija Slovensko ministarstvo


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi