Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice poplava
  • 19.05.2017. 12:00

U poplavama stradalo 12 tisuća grla stoke

Od ukupno 18.923 hektara poljoprivrednog zemljišta upisanog u nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela ARKOD općina Drenovci, Gunja i Vrbanja, bilo je poplavljeno 5.178 hektara, a šteta u poljoprivredi procjenjivala se na stotine milijuna kuna.

Foto: bigsockphoto.com, yurikr
  • 1.853
  • 165
  • 0

U katastrofalnoj poplavi koja je prije tri godine zahvatila istočni dio županjske Posavine, ponajviše sela općine Gunja i Drenovci, uginulo je oko 12.000 grla razne stoke, ne računajući sitnu stoku, a uklonjeno je i neškodljivo uništeno ukupno oko 230 tona lešina stoke i peradi.

Spašeno je i razveženo po okolnim farmama oko 8.300 grla stoke, rečeno je na okruglom stolu naslovljenom "Gdje smo nakon tri godine" održanom ovih dana u Drenovcima gdje se raspravljalo o posljedicama katastrofalne poplave kada se izlila Sava.

Okrugli stol "Gdje smo nakon tri godine"

Od ukupno 18.923 hektara poljoprivrednog zemljišta upisanog u nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela ARKOD općina Drenovci, Gunja i Vrbanja, bilo je poplavljeno 5.178 hektara, a šteta u poljoprivredi procjenjivala se na stotine milijuna kuna. Iz državnog proračuna onima koji su sami obnavljali svoje objekte država je do sada isplatila 65 milijuna kuna, preko organizirane obnove isplaćeno je oko 506 milijuna kuna i 124 milijuna na račun PDV-a, a za uklanjanje građevina opasnih za život utrošeno je preko 11,5 milijuna kuna, moglo se čuti na okruglom stolu u Drenovcima.

U poplavama prije tri godine u županjskoj Posavini stradalo 12 tisuća grla stoke

No, dok su štete ratarima sanirane, isplaćena obeštećenja i njive oživljene pa one danas daju rezultate kao i prije poplave, nezadovoljni su stočari jer država kao da je na njih zaboravila i do danas im nije nadoknadila štetu za uginule krave, bikove, svinje. Načelnici općina Gunja i Drenovci su istaknuli kako je taj problem najakutniji u selima njihovih općina pa su od države zatražili pomoć i izrekli koliko obeštećenje očekuju gunjanski i drenovački stočari.

"Brojka se kreće oko osam milijuna kuna, što bi trebalo sanirati kako bi se nabavila matična stada. To je nešto osnovno, većina stanovnika ovdje živi od poljoprivrede, molimo ministarstvo poljoprivrede da taj problem što prije stavi u proceduru", rekao je načelnik Općine Jakša Šestić.

Obnova savskog nasipa

Na drenovačkom skupu Hrvatske vode su predstavile projekt obnove 200 kilometara nasipa na lijevoj obali Save od Nove Gradiške do Račinovaca u županjskoj Posavini gdje je poplava prije tri godine načinila štete gotovo dvije milijarde kuna. Provedba ovog projekta vrijednog 58 milijuna eura, od čega je 50 milijuna nepovratnih sredstava iz fondova EU, započela je na obrambenom nasipu kod Račinovaca.

Stručnjaci iz Hrvatskih voda uvjeravaju kako će ovim projektom od poplava biti zaštićeni stanovnici mjesta uz Savu i njihova imovina na cijelom potezu od gotovo 200 kilometara i katastrofe kao što je pogodila županjsku Posavinu prije tri godine neće se ponoviti.

Foto: bigsockphoto.com, yurikr


Tagovi

Stočarstvo Stoka Poplave Županja Gunja Vrbanja Posavina Šteta Saniranje


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]