Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 17.06.2020. 15:00

U ožujku proizvedeno 3,3% više svinjetine i 0,4% manje govedine nego lani

Prema podacima Eurostata čini se da na količinu proizvedene svinjetine nije utjecao koronavirus, dok je kod govedine zabilježen blagi pad.

Foto: JumpStory
  • 114
  • 15
  • 0

Procjenjuje se da je u ožujku 2020. godine u klaonicama Europske Unije proizvedeno 2,0 milijuna tona svinjskog mesa (u trupovima) i 0,6 milijuna tona goveđeg.

To je 3,3% više svinjskog mesa nego u ožujku prošle godine, dok se kod govedine bilježi mali pad od 0,4%. Prema podacima Eurostata ove brojke sugeriraju da na proizvodnju tog mesa u EU nisu odmah utjecale mjere suzbijanja pandemije Covid-19, koje su se počele primjenjivati ​​tijekom trećeg mjeseca.

Usporedba prva tri mjeseca u posljednje tri godine (Foto: Eurostat)

Kada je riječ o uzgoju goveda, zaklano je manje teladi, za 4,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad se bilježi i kod uzgoja krava (-5,7%), a bikova i volova rast od 4,5%. Kada je riječ o zaklanoj teladi i junadi, razina proizvodnje u ožujku 2020. bila je blizu onima u ožujku 2018. godine. Treba napomenuti da telad i krave potječu s mliječnih farmi dok se junad uzgaja samo sa meso. 

Navedeni podaci EU odražavaju razvoj u svakoj od država članica. Naime, proizvodnja svinjetine u ožujku ove godine bila je veća u odnosu na prošlogodišnju u nekoliko ključnih država članica. Među njima su Španjolska (+ 12,7%), Nizozemska (+ 6,1%), Njemačka (+ 3,9%), Francuska (+ 1,4%) i Poljska (+ 1,3%).

U ožujku s gospodarstava u EU prikupljeno 1,2% više kravljeg mlijeka nego lani

Ukupni pad količine govedine na razini EU u razdoblju od ožujka 2020. do ožujka 2019. uzrokovan je padom u Italiji (-41,5%), Poljskoj (-10,7%) i Njemačkoj (-6,5%), što je više od proizvodnje država u kojima je ta proizvodnja u porastu poput Francuske (+ 1,1%) i Nizozemske (+ 19,8%). Ukupni pad količine teletine na razini EU uglavnom se temelji na padu u Italiji (-10,9%), Nizozemskoj (-8,0%), Belgiji (-7,3%) i Francuskoj (-5,5%). 


Tagovi

Proizvodnja mesa Svinjetina Govedina Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]