Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 17.06.2020. 15:00

U ožujku proizvedeno 3,3% više svinjetine i 0,4% manje govedine nego lani

Prema podacima Eurostata čini se da na količinu proizvedene svinjetine nije utjecao koronavirus, dok je kod govedine zabilježen blagi pad.

Foto: JumpStory
  • 113
  • 15
  • 0

Procjenjuje se da je u ožujku 2020. godine u klaonicama Europske Unije proizvedeno 2,0 milijuna tona svinjskog mesa (u trupovima) i 0,6 milijuna tona goveđeg.

To je 3,3% više svinjskog mesa nego u ožujku prošle godine, dok se kod govedine bilježi mali pad od 0,4%. Prema podacima Eurostata ove brojke sugeriraju da na proizvodnju tog mesa u EU nisu odmah utjecale mjere suzbijanja pandemije Covid-19, koje su se počele primjenjivati ​​tijekom trećeg mjeseca.

Usporedba prva tri mjeseca u posljednje tri godine (Foto: Eurostat)

Kada je riječ o uzgoju goveda, zaklano je manje teladi, za 4,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad se bilježi i kod uzgoja krava (-5,7%), a bikova i volova rast od 4,5%. Kada je riječ o zaklanoj teladi i junadi, razina proizvodnje u ožujku 2020. bila je blizu onima u ožujku 2018. godine. Treba napomenuti da telad i krave potječu s mliječnih farmi dok se junad uzgaja samo sa meso. 

Navedeni podaci EU odražavaju razvoj u svakoj od država članica. Naime, proizvodnja svinjetine u ožujku ove godine bila je veća u odnosu na prošlogodišnju u nekoliko ključnih država članica. Među njima su Španjolska (+ 12,7%), Nizozemska (+ 6,1%), Njemačka (+ 3,9%), Francuska (+ 1,4%) i Poljska (+ 1,3%).

U ožujku s gospodarstava u EU prikupljeno 1,2% više kravljeg mlijeka nego lani

Ukupni pad količine govedine na razini EU u razdoblju od ožujka 2020. do ožujka 2019. uzrokovan je padom u Italiji (-41,5%), Poljskoj (-10,7%) i Njemačkoj (-6,5%), što je više od proizvodnje država u kojima je ta proizvodnja u porastu poput Francuske (+ 1,1%) i Nizozemske (+ 19,8%). Ukupni pad količine teletine na razini EU uglavnom se temelji na padu u Italiji (-10,9%), Nizozemskoj (-8,0%), Belgiji (-7,3%) i Francuskoj (-5,5%). 


Tagovi

Proizvodnja mesa Svinjetina Govedina Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe