Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj konja
  • 03.10.2021. 15:00
  • Brodsko-posavska, Stari Slatinik

U Hrvatskoj sve više konja, no fali krovna institucija?

Konjogojska udruga "Slavonija", po broju grla je najjača udruga ovih životinja, broje 245 lipicanaca, 47 ostalih pasmina, a imaju i ponija.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 472
  • 175
  • 0

Miroslav Dudrak iz Starog Slatinika uz konje je od malih nogu, a ozbiljnije se uzgojem ovih životinja počeo baviti unazad 15 do 20 godina. Ima njih pet i to lipicanske pasmine, četiri pastuha i jednu kobilu.

Inače, ovaj uzgajivač predsjednik je i Konjogojske udruge "Slavonija“ koja broji oko 40 aktivnih članova. Imaju trenutno, otkriva sugovornik, 245 lipicanskih grla, 47 ostalih pasmina, ali i ponija. 

"Po samom broju smo najjača udruga", ističe za Slavonskobrodsku televiziju. 

Broj konja u Hrvatskoj se iz godine u godinu povećava. U 2016. godini bilo ih je 21.000, da bi već iduće taj broj narastao za dvije tisuće. Plod je to i poticaja resornog Ministarstva, ali prvenstveno pojedinaca i udruga koji drže do ove graciozne životinje. 

Kao iskusni konjogojac, Dudraka posebno veseli velik broj mladih koji se unazad nekoliko godina intenzivnije kreću baviti ovom djelatnošću. 

"Mi stari smo polako već na zalasku. Kada više ne budemo mogli, imat ćemo jedno, dva grla radi svoga gušta. Radujemo me što ima jako puno mladih koji su zainteresirani", kaže. 

Potrebno osnovati novi savez

No, i u ovoj grani, napominje, ima problema. Najveći je, objašnjava sugovornik, što u Hrvatskoj više ne djeluje savez koji okuplja članove uzgajivača lipicanske pasmine konja. On je sada podijeljen u dvije frakcije.

"Mi koji smo jezgra toga, ostali smo bez krovne institucije. Sve ostale imaju, a mi se moramo oslanjati na same udruge", napominje te dodaje kako mu je u cilju organizirati inicijativan odbor. "Skupiti ljude na vrpu i da konačno krenemo u osnivanje saveza", naglašava. 

U sve se prije godinu i pol dana umiješala i korona kriza. Tradicionalne manifestacije poput pokladnih jahanja, a koje su brojni ljubitelji pratili svake godine u veljači i ožujku, ove su godine zbog mjera opreza otkazani. No, Udruga je uspjela neka događanja ipak organizirati. 

"Održalo se Bijelo biserje Slavonije u sklopu Brodskog kola. To je bila 57. najstarija kulturno umjetnička manifestacija. Imali smo 18 zaprega, prekrasnih, ne znaš koja je od koje bila ljepša. Ljudi su željni takvih druženja i ja se nadam u zimu, kada krenu pokladna jahanja da će mjere biti umanjene", zaključuje Dudrak. 

Više o uzgoju konja možete pogledati u videu:


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Miroslav Dudrak Konjogojska udruga "Slavonija“ Uzgoj konja Lipicanci


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]