Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 10.07.2014. 08:30

U Hrvatskoj nema Afričke svinjske kuge!

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da se Afrička svinjska kuga nije pojavila na području Republike Hrvatske, te nema informacija o mjerama zabrane od strane Švicarske po pitanju te bolesti

Foto: freedigitalphotos.net
  • 208
  • 24
  • 0

Povodom medijskih napisa da Švicarska namjerava zabraniti uvoz svinjetine iz određenih zemalja EU zbog pojave afričke svinjske kuge, Ministarstvo poljoprivrede oglasilo se priopćenjem u kojem navode kako se afrička svinjska kuga nije pojavila na području RH. Ta se svinjska bolest, endemska u nekim dijelovima Afrike južno od Sahare, 2007. pojavila na Balkanu i proširila se sve do Rusije.

Afrička svinjska kuga nije se pojavila na području Republike Hrvatske. Također je bitno naglasiti da bolest nije nikada zabilježena na našem području. U svrhu ranog otkrivanja predmetne bolesti, već dugi niz godina sustavno se provode mjere pretraživanja u domaćih i divljih svinja na cijelom području RH.

U 2014. godini zabilježeni su slučajevi afričke svinjske kuge na području država članica EU: Litve, Poljske i Italije, samo na Sardiniji. Afrička svinjska kuga je prisutna na Sardiniji dugi niz godina i smatra se kao endemska bolest za navedeno područje. Što se tiče pojave bolesti u Litvi i Poljskoj, smatra se da se bolest pojavila kao posljedica unošenja virusa afričke svinjske kuge iz susjednih, trećih zemalja u kojima je ta bolest prisutna.

U skladu s Odlukom komisije o mjerama kontrole zdravlja životinja u pogledu afričke svinjske kuge, u određenim državama članicama 2014/178/EU, određene su dodatne mjere kontrole, odnosno zabrane otpremanja živih svinja, sjemena, jajnih stanica i zametaka svinja, svinjskog mesa, te ostalih proizvoda koji sadržavaju svinjsko meso, uključujući pošiljke životinjskih nusproizvoda dobivenih od svinja iz određenih područja Litve, Poljske i Italije. S obzirom na sve navedeno, evidentno je da nema osnove za bilo kakvom zabranom uvoza gore nevedenog od strane Švicarske, ali i bilo koje druge zemlje po pitanju bolesti afričke svinjske kuge.

Do ovog trenutka, Ministarstvo poljoprivrede odnosno Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane nije zaprimila službenu informaciju o bilo kakvim mjerama zabrane od nadležnog tijela iz Švicarske po pitanju afričke svinjske kuge. Plasiranje netočnih i neprovjerenih informacija u medije znatno šteti domaćim proizvođačima svinja i ulijeva nepovjerenje u sustav što svakako nikome ne bi trebao biti cilj, ističu iz ministarstva.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Afrička svinjska kuga Zabrana uvoza Litva Poljska Italija Ministarstvo poljoprivrede Endemska bolest Virus Švicarska Proizvođači svinja Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Zdravlje životinja Svinjsko meso

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]