Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 18.05.2018. 14:45

U Hrvatskoj je od danas slobodan promet goveda!

Do kraja godine očekujemo od EK dobivanje statusa zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože, čime će se osigurati nesmetani promet naše stoke i na razini EU, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/evgenius
  • 637
  • 57
  • 0

Od danas je slobodan promet goveda u Hrvatskoj, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede. Naime, u Službenom listu Europske Unije objavljena je Provedbena Odluka Komisije (EU) 2018/744 o izmjeni Provedbene odluke (EU) 2016/2008 o mjerama nadzora zdravlja životinja u pogledu bolesti kvrgave kože (BKK) u određenim državama članicama.

"Ovom Odlukom izmijenjena je odredba o premještanju goveda unutar Republike Hrvatske te se od sada goveda mogu premještati na druga gospodarstva ili u klaonicu bez ograničenja. Posjednici goveda koji se bave tovom mogu premještati goveda ovisno o pojedinim fazama tova bez ograničenja, telad s mliječnih gospodarstava može se upućivati na druga gospodarstva bez obzira jesu li oteljena od cijepljenih majki, a muška telad namijenjena uzgoju u svrhu korištenja u centrima za umjetno osjemenjivanje može se premještati u svrhu daljnjeg uzgoja", navodi se u priopćenju Ministarstva.

"Zbog dobre organiziranosti i suradnje stručnih službi i naših stočara do kraja godine očekujemo od EK dobivanje statusa zemlje slobodne od BKK, čime će se osigurati nesmetani promet naše stoke i na razini EU", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane na adresi: veterinarstvo@mps.hr ili na broj telefona 01/6443 540.

 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Goveda Promet Bolest kvrgave kože


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #životinje
Vuga je jedan od naljepših stanara bilogorskih sela