Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Peradarska industrija
 • 05.08.2015. 17:25

U godini dana lokot na vratima 29 farmi nesilica

Kokoši se vjerojatno nisu bunile, no nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, vlasnici farmi nesilica morali su im osigurati veće kaveze, turpije za kandže, prečke za sjedenje i stelju za čeprkanje. Mnogi nisu imali novaca za to, pa su farme zatvorili.

Foto: bigdutchman.de
 • 793
 • 76
 • 0

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u samo jednoj godini u našoj je zemlji zatvoreno 29 farmi jaja. Hrvatska danas ima 29 farmi jaja manje nego u lipnju 2014. godine, do kada smo kao država imali obvezu uskladiti svoju proizvodnju u vidu prestanka uzgajanja kokoši nesilica u neobogaćenim kavezima.

Uglavnom se radi o farmama malog kapaciteta te su tijekom srpnja i kolovoza prošle godine veterinarske inspekcije pregledale sve farme koje su držale nesilice u neobogaćenim kavezima. Pri tome je utvrđeno da je većina njih već prije prestala s proizvodnjom, nevezano uz obvezu prelaska na nove sustave. No sve naše velike farme su do 30. lipnja 2014. godine, uskladile svoju proizvodnju s novim pravilima koja je propisala EU, kako ističu i u Ministarstvu poljoprivrede.

Vrijeme za prilagođavanje uvjetima uzgoja

Pojilice točno određenih dimenzija

Tokom pretpristupnog razdoblja, dodaju u ministarstvu, a prenosi Glas Slavonije, jedan od zahtjeva pregovaračkog stajališta Hrvatske, bio je duži rok zadržavanja proizvodnje u neobogaćenim kavezima, upravo zato da se naši farmeri imaju vremena prilagoditi novim uvjetima.

"Produženje roka od godine dana, nakon pristupanja u članstvo EU i obveze povezane s njim, određeni su Ugovorom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji od 09. prosinca 2011. godine, te je njime bilo određeno da se kokoši nesilice, koje su bile u fazi proizvodnje na dan pristupanja Hrvatske u članstvo EU, mogu zadržati u kavezima koji nisu u skladu sa strukturnim zahtjevima, a s ciljem završetka ciklusa proizvodnje.

Također, Hrvatska osigurava da upotreba takvih kaveza prestane najkasnije 12 mjeseci nakon pristupanja, a jaja iz takvih neobogaćenih kaveza stavljaju se samo na domaće tržište i takva pakiranja moraju biti jasno obilježena posebnom oznakom kojom se omogućuje potrebna kontrola", navode u Ministarstvu poljoprivrede te dodaju da s obzirom na to da je naša zemlja uskladila sektor proizvodnje jaja, odnosno uvjete držanja kokoši nesilica s propisanim uvjetima u zadanom roku, nismo morali plaćati penale te kako niti jedna druga država članica EU, osim nas, nije imala prijelazno razdoblje za usklađivanje uvjeta proizvodnje.

Propisani uvjeti za nesilice

Cijena jednog novog obogaćenog kaveza kreće se oko 500 eura. No kako nigdje nije bilo propisano da kavezi moraju biti novi, mnogi su uzgajivači iz inozemstva nabavili rabljene koji su bili jeftiniji i do 60%. Važno je samo da ispunjavaju propisane uvjete i to:

 • najmanje 750 cm2 površine kaveza po kokoši, od čega 600 cm2 korisne površine. Visina kaveza, osim visine nad korisnom površinom, mora iznositi najmanje 20 cm na svakoj točki, a ukupna površina ni kod jednog kaveza ne smije biti manja od 2.000 cm2;
 • gnijezdo;
 • stelju koja omogućava kljucanje i čeprkanje;
 • odgovarajuće prečke, dužine najmanje 15 cm po jednoj kokoši;
 • imati hranilicu dužine najmanje 12 cm po jednoj kokoši, koja se može koristiti bez ograničenja;
 • imati sustav za napajanje, dostatan broju kokoši. Ako se koriste kapljične pojilice ili šalice za napajanje, najmanje dvije moraju biti dostupne svakoj kokoši;
 • u svrhu lakše kontrole, naseljavanja ili vađenja kokoši, prolaz među pojedinim redovima kaveza mora biti širok najmanje 90 cm, a udaljenost od poda objekta do prvog reda kaveza mora iznositi najmanje 35 cm;
 • biti opremljeni odgovarajućim materijalom za trošenje kandži.

Što je što u priči o kokama?

I još za kraj da razjasnimo najvažnije pojmove iz Pravilnika o minimalnim uvjetima za zaštitu kokoši nesilica, jer ni oni nisu jednostavni kao što se čine na prvo čitanje.

 • kokoši nesilice - kokoši vrste Gallus gallus koje su dosegle zrelost za nesenje i drže se za proizvodnju jaja koja nisu namijenjena valenju,
 • gnijezdo - odvojen prostor za nesenje jaja čiji pod s kojim kokoši dolaze u dodir ne smije biti od žičane mreže, za svaku kokoš pojedinačno ili za skupinu kokoši (zajedničko gnijezdo),
 • stelja - bilo koji potrošni materijal koji udovoljava etološkim potrebama kokoši i
 • korisna površina - površina širine najmanje 30 cm, nagiba ne većeg od 14%, visine od najmanje 45 cm; pri čemu se površina za gnijezda ne uračunava u korisnu površinu.

Foto: bigdutchman.de


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Europska unija Gallus gallus Farme jaja Kokoši nesilice Neobogaćeni kavezi Obogaćeni kavezi Veterinarska inspekcija Pretpristupno razdoblje Domaće tržište Gnijezdo Stelja Kapljične pojilice Trošenje kandži Korisna


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB