Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 10. savjetovanje uzgajivača svinja
  • 02.06.2014. 17:00

U Đurđevcu o aktualnom stanju u svinjogojstvu

U Đurđevcu predstavljen novi projekt HPA o farmskom sustavu osiguranja kvalitete u proizvodnji svinjetine te potpisan Ugovor o vođenju matičnih knjiga i izdavanju uzgojne dokumentacije između HPA i Udruge "Fajferice"

Foto: freedigitalphotos.com
  • 301
  • 20
  • 0

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) 29. i 30. svibnja održano je 10. savjetovanje uzgajivača svinja. Savjetovanje je dvodnevna edukacija koja već tradicionalno okuplja uzgajivače svinja, ali i ostale subjekte koji sudjeluju u svinjogojskoj proizvodnji.

Novi projekt HPA - farmski sustav osiguranja kvalitete u proizvodnji svinjetine

Da su ovakva savjetovanja potrebna dokaz je broj sudionika na ovogodišnjem jubilarnom 10. savjetovanju istaknu je v.d. ravnatelja HPA dr.sc. Zdravko Barać, koji se u svom pozdravnom izlaganju osvrnuo na događaje i aktivnosti koje su se dogodile od prošlog savjetovanja te istaknuo izuzetno dobru suradnju između HPA i SUS-a, a plod te suradnje je i organizacija ovog savjetovanja kao i potpisivanje ugovora o vođenju matičnih knjiga i izdavanja uzgojne dokumentacije. Kao pomoć sektoru svinjogojstva v.d. ravnatelja HPA najavio je novi projekt HPA, a to je stvaranje farmskog sustava osiguranja kvalitete u proizvodnji svinjetine. Cilj ovog sustava je pružiti potrošačima sigurnu informaciju o kvaliteti proizvodnje svinjskog mesa i na taj način potaknuti potrošnju svinjetine proizvedene na hrvatskim farmama.

Nazočne je također pozdravio i gdin. Stjepan Kušec predsjednik SUS-a, koji se osvrnuo na dobru suradnju SUS-a i HPA, ali i na aktivnosti SUS-a koje su poduzete u proteklih godinu dana kojima je SUS zastupao interese proizvođača svinja. Ispred grada Đurđevca, prigodnim govorom, prisutne je pozdravio gdin. Antun Bratanović predsjednik Odbora za poljoprivredu grada Đurđevca. Ispred Ministarstva poljoprivrede prisutnima se obratio gdin. Dalibor Janda voditelj službe za stočarstvo, koji je iznio smjernice aktivnosti koje Ministarstvo poduzima u svinjogojskom sektoru. Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren pozdravivši okupljene službeno je otvorio ovogodišnje savjetovanje te istaknuo da je županija zbog izuzetne suradnje koju ima s HPA vrlo rado prihvatila biti supokrovitelj ovog savjetovanja.

Predstavljen Klaster Hrvatskog pršuta!

Na savjetovanju uzgajivači su imali prilike slušati predavanja iz uzgoja i selekcije, hranidbe, načina držanja svinja i zdravstvene zaštite. Predstavljen je farmski sustav osiguranja kvalitete u proizvodnji svinjskog mesa kao novi projekt HPA. Predstavljeni su naši zaštićeni proizvodi od svinjskog mesa. Na savjetovanju se predstavio i Klaster Hrvatskog pršuta te njegove potrebe za svinjskim butovima, a otvorio se i prostor za moguću suradnju uzgajivača svinja i proizvođača pršuta. Svoja iskustava u organizaciji svinjogojske proizvodnje, stanju tržišta svinjskim mesom, kao i novosti iz uzgoja predstavio nam je predavač iz austrijskog udruženja Styriabrid gospodin Hans Peter Bäck.

Savjetovanje je zaključeno s vrlo dinamičnom i žustrom raspravom nakon izlaganja teme iz uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, a koja je vezana uz Program nadziranja i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkog i uvjeta za slobodnu trgovinu svinja. Tijekom savjetovanja svečano je potpisan Ugovor o vođenju matičnih knjiga i izdavanju uzgojne dokumentacije između HPA i Udruge uzgajivača svinja Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema - "Fajferice". Ispred HPA Ugovor je potpisao v.d. ravnatelj dr.sc. Zdravko Barać, a ispred Fajferice predsjednik udruge gospodin Dominik Knežević.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Savjetovanje uzgajivača svinja HPA Farmski sustav Kvaliteta Stjepan Kušec Zdravko Barać Antun Bratanović Dalibor Janda Darko Koren Hans Peter Bäck Dominik Knežević Fajferica


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]