Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj koza
  • 01.06.2016. 07:30

Turski investitor nudi suradnju HR stočarima

Branko Bataković bavi se uzgojem koza, a svoj tvrdi sir prodaju i na more za 150 kuna po kilogramu.

Foto: marliese/pixabay.com
  • 3.610
  • 417
  • 0

Branko Bataković je kozar iz Mikluševaca koji se kozarstvom počeo baviti sasvim slučajno. Nakon što mu se unuka razboljela, dobili su savjet doktora da kupe kozu radi mlijeka, kako bi ga unuka mogla piti. Kupili su kozu, unuka je pila mlijeko te ozdravila, što ih potaknulo da prošire broj koza.

"Prvo tri, pa pet, pa devet koza, sada smo na 80 komada", kaže Branko.

Ima koze, no nema zemlju

Branko je trgovac po struci, a kaže kako nema ni jednog jutra zemlje, već da koze pasu travu u napuštenim kućama i vrtovima. Zakupio je Opatovačku pustaru sa sedam hektara voćnjaka, a osim kvalitete, povećala se i količina mlijeka za 40%.

Planiraju proširiti proizvodnju na 100 koza. Branko kaže kako dnevno proizvedu oko 50 litara mlijeka. Prave tvrdi sir, a plasiraju ga i na more. Kilogram sira prodaju za 70 kuna, a na moru i za 150 kuna. Kaže kako mu za kilogram sira treba osam litara mlijeka, no kako su koze na novoj paši pa je mlijeko kvalitetnije, treba mu sedam litara za kilogram sira.

Pravimo puno vrsta sira, trenutno imamo dimljeni i obični, ali može se stavljati puno dodataka, primjerice šunka, kulen, žele bomboni, maslina, čili paprika i slično. Proizvodnja se isplati, kaže, a prošle godine su od 40 koza zaradili 58 tisuća kuna.

U planu i eko etno salaš

Ove godine proširili su proizvodnju, 52 koze su se ojarile, i dobili su 97 jarića koje su morali zamijeniti za hranu. Prijavili su se na projekt EU za mikropoduzeća, gdje se može dobiti 15 tisuća eura nepovratno za kupovinu zemlje, mehanizacije i dodatnih grla koza.

U planu im je napraviti eko etno salaš, što bi opet financirala EU. No, nisu samo EU sredstva nadomak ruke. Stočarima Vukovarsko-srijemske županije, ali i onima koji to žele postati, obratio se turski investitor koji ima velike planove baš na istoku Hrvatske.

Cem Üstündag, turski investiror, kaže kako Turska ima potencijala za rasplod i obradu ovaca. "Plan nam je u narednim godinama postići kooperaciju s hrvatskim poljoprivrednicima za oko 50 tisuća ovaca", ističe Cem.

Foto: marliese/pixabay.com


Tagovi

Koze Proizvodnja Sir Turski investitor Vukovarsko-srijemska županija Prodaja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]