Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radni sastanak mljekara
  • 08.08.2014. 10:30

Trebaju li se mljekari bojati ukidanja kvota?

Mljekari se boje da bi ukidanje kvota moglo dovesti do nastavka pada otkupne cijena mlijeka, ali i porasta njegova uvoza. Njihovu zabrinutost dijeli i predsjednik European Milk Board-a, Romuland Schaber.

  • 518
  • 74
  • 0

Prošlog je tjedna u Ministarstvu poljoprivrede održan radni sastanak predstavnika ministarstva te hrvatskih proizvođača mlijeka okupljenih u Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) sa predsjednikom European Milk Board-a Romulad Schaberom koji je za ovu priliku doputovao u Hrvatsku, na inicijativu upravo HSUPM-a. Schaber je održao prezentaciju na temu "Perspektive proizvodnje mlijeka u EU u i Hrvatskoj nakon ukidanja kvota - prikaz švicarskog modela".

Očita je zabrinutost hrvatskih proizvođača mlijeka, ali i njihovih europskih kolega zbog najavljenog ukidanja proizvođačkih kvota za mlijeko u EU iduće godine u travnju. Naime, strahuju da bi to moglo dovesti do nastavka pada otkupnih cijena te porasta uvoza mlijeka. To bi ugrozilo opstanak malih proizvođača pa se od nadležnih nacionalnih i europskih institucija zahtijevaju instrumenti zaštite kako se ti rizici ne bi prelili samo na njih.

Rješenje za male proizvođače je udruživanje

Pomoćnica ministra poljoprivrede, Zvjezdana Blažić nakon sastanka je izjavila kako je istaknuto da je proizvodnja mlijeka iznimno važna za sve europske zemlje, pa i Hrvatsku u kojoj ona čini 13 % ukupne poljoprivredne proizvodnje. Dodala je i da Ministarstvo čini sve što može putem pregovaračkih i lobističkih "kanala" u EU te razgovarajući s velikim mljekarima kako bi proizvođači mlijeka lakše prebrodili ukidanje kvota. Blažić smatra da mali proizvođači mlijeka rješenje trebaju tražiti u udruživanju i proizvodnji specifičnih mljekarskih proizvoda.

I Schaber dijeli zabrinutost hrvatskih kolega jer se na sličnu situaciju može naići i u drugim europskim zemljama pa on smatra da treba intenzivno djelovati i surađivati na svim razinama kako bi se posljedice ukidanja kvota maksimalno ublažile. U Hrvatskoj trenutna prosječna otkupna cijena mlijeka iznosi 36,6 eurocenti za litru, što je na razini europskog prosjeka gdje su cijene 36 do 38 eurocenti po litri.


Tagovi

HSUPM Romuland Schaber European Milk Board Proizvodnja mlijeka Perspektiva Ukidanje kvota Švicarski model Uvoz mlijeka Pad otkupnih cijena Instrumenti zaštite Udruživanje Zvjezdana Blažić Poljoprivredna proizvodnja Posljedice Mali proizvođač